1. Goed werkgeverschap begint met andere besturingsfilosofie, ook in Den Haag
Een zorgtransformatie bewerkstelligen is knap lastig in een systeem dat ook op macroniveau nog te veel bestuurd wordt op basis van schotten, toezicht, verantwoording en controle en met klassieke instrumenten die niet meer werken, betoogt Suzanne Kruizinga, bestuurder bij Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Zij roept de hulp in van Den Haag.
2. Veld aan zet om verpleegkundig beroep vorm te geven
Minister Bruins heeft zijn plannen voor de functie van regieverpleegkundige en de overgangsregeling bekend gemaakt. Het is nu aan zorgorganisaties en de verpleegkundige beroepsgroep zelf om het beroep van verpleegkundige én regieverpleegkundige verder vorm te geven en te laten slagen, schrijft Jannine van Schothorst-van Roekel, MSc en promovendus bij ESHPM.
3. De zorgmanager: terug van weggeweest
De afgelopen jaren is het aandeel zorgmanagement in de langdurige zorg steeds verder afgenomen. Simon Heesbeen en Eveline Castelijns zetten vraagtekens bij de aanname dat zorgmanagers en zelforganisatie met elkaar op gespannen voet staan.
4. De jongste bediende op de spoedeisende hulp
Op de spoedeisende hulp van menig ziekenhuis doet de jongste bediende het meest complexe werk. Het kwaliteitskader spoedzorgketen moet daar een einde aan maken, maar de Federatie Medisch Specialisten torpedeert op de valreep het criterium werkervaring. Het valt te hopen dat het Zorginstituut Nederland (ZIN) zich geen zand in de ogen laat gooien, betoogt Bart Kiers, senior redacteur Zorgvisie.
5. Ambtelijke obesitas bij NZa en IGJ
Met een publiciteitscampagne bepleiten de NZa en IGJ uitbreiding van hun eigen bevoegdheden. Deze toezichthouders willen goed bestuur in de zorg gaan handhaven. Daarvoor moet een nieuw wettelijk kader komen. Geen goed idee, vindt Klaas Meersma.
6. Bruins en FNV laten ziekenhuizen vallen, wat nu?
Eind augustus verzocht Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), aan minister Bruins om 200 miljoen euro extra per jaar. Het geld was bedoeld voor hogere onregelmatigheidstoeslagen, betere beloning van overwerk, betere reiskostenregelingen en betere betaling van nachtwerk. Binnen 24 uur kreeg hij de kous op de kop. Guus Schrijvers gaat inhoudelijk in op de claim van Melkert.
7. Samenwerking tussen ziekenhuizen in de regio wordt hét thema van 2019
Het aantal ziekenhuizen voor hoogcomplexe zorg zal de komende jaren afnemen tot circa veertig, vertelde STZ-voorzitter Hans van der Schoot tegen Zorgvisie. SAZ-voorzitter Bert Kleinlugtenbeld onderschrijft de ontwikkeling om hoogcomplexe, niet veel voorkomende zorg, verder te concentreren, maar wijst erop dat tachtig procent van de zorg algemene ziekenhuiszorg is. Die moet met korte lijnen en korte wachttijden in regionale ziekenhuizen blijven.
8. Het kan veel beter: ZZP-schap en vaste medewerkers in de zorg
Zijn ZZP’ers de oorzaak van ongelijkheid in beloning en hoog personeelsverloop? Wie draait de impopulaire diensten? Wacht niet op een oplossing maar kom zelf in actie met deze maatregelen, schrijven Dick Timmermans en Ginny Kessels, sectorteam zorg, TeekensKarstens advocaten te Leiden.
9. Ziekenhuisbrede sturing van patiëntenstromen en capaciteit
Vliegtuigen, passagiers, personeel… In de luchtvaart wordt de hele operationele bedrijfsvoering gecoördineerd vanuit een control center. Waarom? Marcel de Jong geeft zelf het antwoord: ‘Simpelweg omdat er behoefte is aan regie en niemand in staat is om het geheel te overzien. Ziekenhuizen verschillen in dit opzicht niet van de luchtvaart.’
10. Ziekenhuis moet slapend dienstverband opzeggen
Geheel anders dan de ‘gewone’ rechters heeft het Scheidsgerecht Gezondheidszorg geoordeeld dat een werkgever – in dit geval een ziekenhuis – verplicht is de arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer op te zeggen. Het is volgens het Scheidsgerecht in strijd met goed werkgeverschap om het dienstverband slapende te houden om zodoende de betaling van de transitievergoeding te ontlopen. Hans van Mens, arbeidsrechtadvocaat/partner bij AKD advocaten, notarissen en fiscalisten, legt uit hoe het zit.
Ook interessant:
Patiëntendossiers in de cloud: mag het of mag het niet?