Dit citaat is van een voormalig afdelingshoofd van de NZa. De woorden waren gericht tot een oud-collega die inmiddels bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit werkt. Het spreekt vanzelf dat de uitspraak in een informele setting werd gedaan. Tijdens een borrel na een symposium enkele weken geleden.
Meavita
De vraag hoe afhankelijk de NZa is in haar uitspraken over steunaanvragen, is actueel na het positieve besluit over Meavita. Maar liefs 37 miljoen euro mag de belastingbetaler bijdragen aan het voorkomen van een faillissement. Eerder dit jaar kregen de IJsselmeerziekenhuizen al 18 miljoen euro steun.
Cordaan wil alsnog steun
Waarom deze zorgorganisaties wel en Amsterdam Thuiszorg niet in 2008? IJsselmeerziekenhuizen was volgens VWS een ‘systeem-instelling’. Maar dat was Amsterdam Thuiszorg ook voor de hoofdstad, zei Cordaan-bestuursvoorzitter Eelco Damen onlangs in een interview met Zorgvisie. Hij wil dat Cordaan alsnog geld krijgt voor de redding van Amsterdam Thuiszorg. Dat meldde hij onlangs aan de NZa.
Heldenrol
Dat het ministerie niet in de bres sprong voor Amsterdam Thuiszorg lag wellicht aan Cordaan zelf. Dat presenteerde zich als ambitieuze redder die in staat en bereid was om de hele inboedel, inclusief oude claims en schulden, over te nemen. Bij Meavita en IJsselmeerziekenhuizen ontbrak zo’n weldoener. Daarop trok het ministerie de regie volledig naar zich toe. Zorgorganisaties zullen zich wel twee keer bedenken om een heldenrol als Cordaan op zich te nemen.
NZa onafhankelijk?
Dat de politiek zich mengt in grote faillissementen, valt te begrijpen. Die treffen immers veel burgers. Ook een onafhankelijke scheidsrechter kan zich moeilijk onttrekken aan deze druk. Oud-politicus Frank de Grave was als voormalig NZa-baas een meester in het ophouden van de schijn van onafhankelijkheid. De les is dat grote steunaanvragen alleen kans van slagen hebben als het ministerie een belang heeft bij een positieve uitkomst. Uiteindelijk besluit het ministerie, niet de NZa. (Zorgvisie – Bart Kiers)