De wijkverpleegkundige niveau 5 ‘verzuipt’ door de veelheid aan taken en rollen. Dit terwijl de verpleegkundigen niveau 4 ervaren dat hun rol door de komst van de wijkverpleegkundige flink is uitgehold. Zij zijn daardoor minder gemotiveerd om hun aandeel in de doorontwikkeling van wijkverpleging op te pakken. Kwalitatief goede wijkverpleging kan echter alleen ontstaan als alle teamleden hun bijdrage daaraan leveren en hun eigen rol hierin oppakken.
Werkverdeling op basis van complexiteit van zorg
De wijkverpleegkundige is als enige bevoegd om zorg te indiceren in het kader van de Zorgverzekeringwet. Dit betekent echter niet dat zij voor alle cliënten als enige diagnosticeert, plannen maakt en de zorg regisseert. Er is veel winst te behalen in de vormgeving van eigenstandige rollen door gerichter onderscheid te maken op basis van de complexiteit van de zorgsituatie.
De wijkverpleegkundige is eindverantwoordelijk voor de aard en inhoud van de indicatie en het overstijgende zorgproces. Bij de hulpverlening richt zij zich met name op (diagnostiek van) complexe zorgsituaties die vragen om integratie van kennis en het combineren van richtlijnen en protocollen. Daarnaast richt zij zich bij het overstijgende zorgproces met name op het organiseren en coördineren van een geïntegreerd inter- en multidisciplinair zorgaanbod.
Niveau 4 richt zich met name op (diagnostiek van) zorgsituaties met beperkte complexiteit, volgens protocollen en richtlijnen. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat veel gespecialiseerd verpleegkundigen een niveau 4-achtergrond hebben. Zij maakt zorgplannen en verricht ook regietaken bij deze zorgsituaties.
Het vraagt van beiden bewust handelen en vertrouwen om het werk en de verantwoordelijkheid op deze manier in te richten. Het vraagt om ruimte geven aan elkaar en openstaan voor elkaars adviezen.
Taakverdeling ten aanzien van kwaliteitszorg
Het initiëren en ontwikkelen van kwaliteitszorg, innovatie, analyse, praktijkonderzoek en professionalisering binnen een werkeenheid ligt bij niveau 5. Niveau 4 heeft hier een uitvoerende taak in. Beiden begeleiden en coachen collega’s op dit vlak. Ook hier is veel winst te behalen door dit onderscheid op initiëren/ontwikkelen enerzijds en het uitvoeren anderzijds beter te maken. Niveau 4 kan dan veel meer dan nu de kwaliteitszorg via PDCA op teamniveau handen en voeten geven. Vernieuwingen worden binnengebracht via niveau 5, maar worden geïmplementeerd via niveau 4 naar de rest van het team.
Hecht samenwerkingsteam smeden
In verbinding zijn en blijven met de verpleegkundige in de wijk is essentieel voor de wijkverpleegkundige om haar eigen rol goed op te pakken. Juist voor de niveau 4-verpleegkundige in de wijk is een belangrijke rol weggelegd om zich meer naar ‘binnen’ te richten en de nieuwe manier van denken en werken verder te brengen in de teams. Daardoor heeft de wijkverpleegkundige haar handen meer vrij om naar ‘buiten’ te treden. Investering in de competentieontwikkeling van niveau 4 en de samenwerkingsrelatie met niveau 5 komt niet alleen de medewerkerstevredenheid binnen beide beroepen ten goede, maar ook de doorontwikkeling van wijkverpleging in het algemeen.
Neem contact op met Annemarie Koopman Directeur Zorg van GrowWork via info@growwork.nl of telefoon 06-22451260, download de brochure ‘Langer thuis door innovatieve wijkverpleging’ of bekijk op de opleidingspagina de opleiding ‘Verpleegkundige in de wijk’.