Het menselijk kapitaal in de zorg. Dat zijn in mijn optiek alle mensen die er dagelijks in werken. Het enige kapitaal waar de sector écht niet zonder kan. Zorg kan geleverd worden zonder dure gebouwen, zonder ict-systemen, zelfs zonder dure apparatuur, maar zorg zonder mensen? Dat is onmogelijk.
Een aantal jaren geleden was ik bij een strategieoverleg van een grote zorginstelling. De begroting voor de komende jaren werd gepresenteerd. Er werd gemeld dat er fors gespaard was voor de aanschaf van een nieuw patiëntendossier én voor de vervanging van een aantal medische apparaten. De tijd staat immers niet stil; er was veel verouderd. Ik heb toen de vraag gesteld of er ook geld gereserveerd was voor ‘afschrijving’ van het menselijk kapitaal. Ik werd met vragende ogen en veel onbegrip aangekeken.
Geld en tijd voor scholing
Het klopt dat de ontwikkelingen in de zorgsector snel gaan. Nieuwe inzichten, methodes, technologieën en transities: de sector krijgt verandering op verandering over zich heen. Juist nú moet er geïnvesteerd worden in het menselijk kapitaal. Meer dan ooit is geld en tijd nodig voor scholing van de mensen die werken in de zorg. Niet alleen om bij te blijven op inhoudelijk gebied, maar vooral om te leren om te gaan met alle veranderingen en weerbaar te worden. Weerbaar tegen de snel veranderende omgeving, weerbaar tegen de verandering van de inhoud van het werk en de verhoging van de werkdruk, weerbaar tegen de toenemende onzekerheid en weerbaar tegen alle onzinnige maatregelen die ervoor zorgen dat je meer met administratieve taken bezig bent dan met zorg.
Goed onderhouden
De zorgsector moet investeren in weerbaarheid van mensen zodat zij in deze rumoerige, onzekere tijden kunnen blijven staan voor de inhoud van hun vak. Het menselijk kapitaal in de zorg is goud waard. Dat moet goed onderhouden worden én er moet in geïnvesteerd worden.
Suzanne Kruizinga, voorzitter CNV Zorg & Welzijn
Geheel mee eens. Na financien en bouw is nu kwaliteit van zorg actueel op de toezichttafel, maar HRM-beleid is nog veelal een te onderbelicht thema.
Theo Schraven