Gebruiksvoorwaarden? Ja, die lap juridische tekst die u altijd snel wegdoet door op ‘akkoord’ te klikken voordat u die leuke app gaat gebruiken. Ooit een poging gedaan om die gebruiksvoorwaarden te lezen of bent u niet zo levensmoe?
Toch zijn die voorwaarden best spannend. Zo staan in de voorwaarden van Google, eigenaar van de prettige gratis e-maildienst Gmail, dat ze informatie over uw e-mailverkeer mogen verzamelen, analyseren en bewerken met als doel informatie te genereren om u passende aanbiedingen te kunnen doen. Ze mogen ook de inhoud van uw e-mailberichten analyseren en gebruiken. En ze mogen informatie uit verschillende diensten combineren zodat uw profiel, en dat van iedereen met wie u mailt, scherper wordt. Mocht u iets vertrouwelijks te melden hebben, via Gmail weet Google wat het is en al hun klanten ook. U heeft er toestemming voor gegeven dus dat mag.
Niet veilig
Zorgverleners worden geacht om medische informatie van hun patiënten geheim te houden. Met patiënten e-mailen is al een beetje gevaarlijk: e-mail gaat via het openbare internet en is niet veilig. Kwaadwillenden kunnen de e-mails onderscheppen. Patiënten verlokken om hun medische zaken per e-mail voor te leggen, en het maken van een afspraak hoort daar al bij, is niet netjes. Toch?
Zouden er zorgverleners zijn die hun patiënten proberen te verleiden hun medische zaken aan Google door te geven?
Jazeker! Tik in de Google-zoekmachine maar eens in ‘huisarts gmail’. Het resultaat is een lijst van ongeveer 50 huisartsen die u met vragen kunt benaderen op een Gmail-adres.
En ‘psycholoog gmail’ levert meer dan 140 hits op. En dat terwijl het simpele feit dat ik per e-mail contact zoek met een psycholoog vaak al als vertrouwelijk wordt gezien.
Privacywetgeving
Een andere mailprovider is op z’n plaats. Een Europese e-mailprovider valt tenminste niet onder de Amerikaanse privacywetgeving en zal andere gebruiksvoorwaarden toepassen. Wellicht moet de zorgverlener daar dan wel een klein bedrag voor betalen. Een alternatief zijn beveiligde invulformulieren op websites. Dan komt de vertrouwelijke informatie tenminste niet op de server van de e-maildienstverlener terecht. Veilige informatie-uitwisseling is echt wel te doen en voor een beetje websitebouwer stelt het niet veel voor.
Turf het aantal hits
Het huiswerk voor komende week: Bedenk een leuke zorgverlener en vul in de Google-zoekmachine zijn specialisme met de toevoeging ‘gmail’, ‘mail.com’, ‘hotmail’, ‘outlook’ of ‘yahoo’ in. Turf het aantal hits en meld het hieronder.
U kunt ook zoeken naar ‘free e-mail provider’. Dan krijgt u een hele lijst die u ook kunt uitproberen. De gebruiksvoorwaarden doorspitten bewaren we voor een volgende keer want die snappen we best wel: ‘gratis’ is betalen met privacygevoelige informatie.
Berend de Vries, managing partner Comfort-IA
Ja, leuk idee een webformulier op een beveiligde site. Maar de patiënt wil wel antwoord en heeft zelf geen beveiligde mail of website. Dus dan gaat alles alsnog over het openbare internet… Kortom, je moet al snel over naar een beveiligde website met zoiets als een berichtenbox waarbij de patiënt alleen een neutrale mail krijgt dat hij een bericht heeft ontvangen dat hij kan lezen op de website.
En wie toch bezig is: kijk eens voor aan in de adresregel van uw browser, voordat u een formulier op de website van een medische instelling (huisarts, fysiotherapeut etc.) invult. Veilig, slotje? Zo niet, niet invullen en instelling waarschuwen.