Laten we positief beginnen. Het is winst dat de farmaceutische industrie deelneemt aan het publieke discours. Daar heeft het jaren aan ontbroken. En het is ook winst dat de industrie snapt dat er behoefte is aan regels omtrent normen en waarden en gedrag. Een verademing ten opzichte van de grijsgedraaide plaat dat geneesmiddelen duur zijn om te ontwikkelen en maar een relatief klein deel van het zorgbudget opsouperen.
Heeft de nieuwe gedragscode van de farmaceutische industrie een slechtere pers gekregen dan hij verdient? Minister Bruins zei meteen na publicatie dat de code tekortschiet omdat er niets over prijzen instaat. De reactie van de opstellers was dat dat komt omdat de ACM dat niet zou toestaan. Een mededingingsautoriteit die dwars gaat liggen omdat er pakweg in de code staat dat de industrie het patentrecht niet misbruikt om onredelijke prijsverhogingen te vragen? Dat zou pas in de krant mogen.
Stevige uitspraken in code
Los daarvan staan er hele stevige uitspraken in de code. Wat te denken van: “Ons gedrag is open, verantwoord en in overeenstemming met de belangen van patiënten en van de volksgezondheid in het algemeen.” Dat zou toch een feestje zijn.
En deze dan: “Wij onthouden ons van ongewenste beïnvloeding van zorgverleners, instellingen, patiëntenorganisaties, patiënten en andere betrokkenen bij het voorschrijven, ter hand stellen of gebruiken van geneesmiddelen.” Een doorbraak als leden hieraan gehouden worden.
Ik ga nog even door: “Wij publiceren de onderzoeksresultaten van door ons verricht of geïnitieerd wetenschappelijke onderzoek naar geneesmiddelen, ongeacht de resultaten.” Voorwaar een revolutie!
“Wij werken samen met zorginstellingen, zorgverleners en zorgverzekeraars om bij (gezamenlijke) inkoop van geneesmiddelen te zorgen voor een zorgvuldige en transparant inkoopproces.” Ongehoord!
“Ons beleid is erop gericht om geneesmiddelen duurzaam beschikbaar te hebben en te houden en geneesmiddeltekorten te voorkomen.” De vlag kan uit!
Addertje in de code
Waarom doet iedereen zo flauw over deze code als daar zulke stevige principes in staan verankerd? Ik vermoed dat geen enkel lid van de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in de buurt komt van strikte naleving van deze code. Dat wordt nog wel een dingetje voor de onafhankelijke commissie die dit mag toetsen. En laat daar nou net het addertje zitten. De code bijt niet. Er zijn geen partijen anders dan de leden zelf die klachten kunnen indienen. De adviezen van de onafhankelijke commissie aan de leden zijn niet openbaar en de zwaarste sanctie is een royement.
Code namens VWS
Ik weet iets beters. Neem alle inhoudelijke passages uit de code onverkort over. Schrijf er een paar dingen bij over transparantie en prijzen. En publiceer de code. Niet als VIG, maar als ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En als je toch bezig bent, doe even wat aan die sancties. Want een code die niet bijt, is een code voor de bühne. Tenzij de VIG de ultieme consequentie van haar eigen code accepteert en alle leden uit de vereniging zet. Een code voor een vereniging zonder leden. Geinig.