Bij Careyn zit maar liefst 8,3 procent van het personeel ziek thuis. Daardoor stevent de organisatie af op een verlies van 10 miljoen euro over 2017. Gelukkig kwam er ‘hulp uit een onverwachte hoek’, zo schrijft het AD: ‘Van Rijn trok onlangs geld uit voor noodlijdende verpleeghuizen. Een geschenk uit de hemel voor Careyn, dat bijna 8 miljoen euro kreeg. Zoals het er nu uitziet draait Careyn aan het einde van het jaar 2,2 miljoen euro verlies.’ Een welkom geschenk uit de hemel dus, die 100 miljoen euro extra voor verpleeghuizen. Vanaf 2018 krijgen verpleeghuizen daar bovenop nog eens 435 miljoen euro.
Maar zijn die extra miljoenen eigenlijk wel bedoeld om het verlies van een slecht presterende instelling te verzachten? Toen de eerste tranche van zorgmiddelen in juli vrijkwam, beloofde staatssecretaris Van Rijn streng te zullen zijn bij de verdeling ervan. Om deze strenge verdeling te waarborgen, beoordeelt kennisinstituut Vilans of verpleeghuizen echt kwaliteitsissues hebben en de Nederlandse Zorgautoriteit kijkt of aanvragers de oplossing daarvan niet uit eigen zak kunnen betalen. Als de kwaliteit echt slecht is en je kunt het echt niet met eigen geld oplossen, dan maak je aanspraak op subsidie. Veel goed presterende verpleeghuizen protesteren tegen deze gang van zaken omdat alleen zwakke verpleeghuizen op deze manier extra middelen krijgen. Het beste wat Van Rijn deze klagende zorgaanbieders te bieden had, was een kleine mogelijkheid dat de tweede tranche volgend jaar op een andere manier verdeeld gaat worden. ‘Ik kan me voorstellen dat een mengvorm mogelijk is’, verklaarde hij. ‘Deels via hogere tarieven, deels via een selectieprocedure. Dat onderzoeken we nog.’
Complete metamorfose
Het lijkt misschien alsof ik het Careyn niet gun dat ze 8 miljoen euro krijgen. Dat is zeker niet waar. Voor alle overbelaste medewerkers en cliënten hoop ik dat dit geld zorgt voor een complete metamorfose. Ik kan me echter voorstellen dat goed presterende instellingen ook wel eens een geschenk uit de hemel willen.
Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Bij een hoog ziekteverzuim is er meestal ,, meer,, aan de hand. Oneigenlijk geld pompen helpt en mag niet. Een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van Bestuur en Management is m.i. beter op zijn plaats. Uiteindelijk is de client de dupe!
Hoeveel geld je nu ook in Careyn stopt het is en blijft helaas een bodemloze put! Door de combinatie van het versneld doorvoeren van het Rijnlandse model met de binnenkomst van Rob van Dam, de daarbij behorende organisatie aanpassing, de zorgbezuinigingen vanuit de overheid, kanteling AWBZ naar Wmo en het verkopen van de bedrijfsonderdelen Vitaal, MD, HH etc. viel de basis onder Careyn weg. Je kan de kennis en kunde van medewerkers, die je de afgelopen jaren bewust Careyn hebt doen verlaten, niet in enige maanden doen terugkeren en dan helpt welke financiële bijdrage dan ook op korte termijn niet.
Select geld uitdelen is inderdaad aanvechtbaar, nu gezonde organisaties hebben eerder pijn geleden en zouden dat geld nu niet mogen investeren ? Interessant wat de rechter hiervan vindt.
eens met artikel geschenk uit de hemen. Staatssecretaris van Rijn handelt anders dan dat hij steeds publiekelijk zegt. Vergroot het vertrouwen niet, omdat de oorzaak van de verliezen en het hoge ziekteverzuim zo niet worden opgelost.