De toekomstige minister van VWS zal onder grote druk staan van zijn collega op Financiën om de overheidsuitgaven te beteugelen. Klinks opvolger treft in de burelen van VWS een door de Tweede Kamer controversieel verklaard plan aan om alle ziekenhuizen af te romen als ze in totaal meer geld uitgeven dan de overheid had begroot.
Prijsopdrijving en verschraling
De gezondheidseconomen Erik Schut, Wynand van de Ven en Marco Varkevisser betogen overtuigend dat de dreiging van een generieke korting zal leiden tot strategisch gedrag. Gezien de staat van de overheidsfinanciën kunnen ziekenhuizen er vrij zeker van zijn dat de overheid hen aan het einde van het jaar generiek kort. Daar zullen ze op anticiperen door uit voorzorg de prijzen in het vrije b-segment te verhogen. Bij een gelijkblijvend macrobudget en hogere prijzen in het b-segment worden bij een generieke korting de financiële marges in het a-segment steeds smaller. Voor ziekenhuizen wordt het dan steeds minder interessant daarin te investeren, waardoor die zorg verschraalt en er wachtlijsten zullen ontstaan. Zo kom je er nooit achter of de markt werkt als ordenend principe.
Echte vrije deelmarkten
Als alternatief stellen de economen voor geliberaliseerde deelmarkten helemaal buiten het macrokader te laten. Op die markten zou de overheid een aantal jaren niet moeten ingrijpen in volume en prijzen. Ontstaat er geen effectieve prijsconcurrentie, dan kan de overheid de deelmarkten weer onder macrobudgettaire curatele stellen. Dat stimuleert partijen het gegeven vertrouwen niet te schenden. Een volgend kabinet ontkomt niet aan een keuze tussen prijsconcurrentie zonder macrobudget of een macrobudget zonder prijsconcurrentie. (Zorgvisie – Bart Kiers
Lees ook:
Hoi Bart,
interessant stuk, wat bedoel je echter met het A en B segment? Kun je dit verder uitleggen?
mvg
Wouter
wouter@newratio.com