Waar Klink de burger nog een informatiepakket toestuurde over de invoering van het epd, doet de huidige minister van VWS het vier jaar later af met een half A4-tje van pakweg 160 woorden. Middels deze (nu nog concept-)brief wil zij de burger informeren over de huidige stand van zaken rondom het epd. Te versturen in juli als half Nederland met zomervakantie is.
Informatiefolder
Afgezien van dit ongelukkige tijdstip had ik een langere brief met informatiefolder verwacht. Met uitleg waarom de overheid stopt met het epd, waarom het door private partijen wordt voortgezet en wat hierbij de voor- en nadelen voor de patiënt zijn. En het feit dat de Eerste Kamer het oorspronkelijke wetsvoorstel epd heeft afgewezen omdat de veiligheid en de privacy niet garandeert konden worden, mag natuurlijk niet ontbreken. Daarover staat echter geen woord in de brief. Integendeel, de minister schrijft juist dat de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) zonder steun van de overheid via het epd voor veilige elektronische uitwisseling van medische gegevens gaat zorgen. Als het met steun van de overheid al niet veilig was, waarom zou het dan in private handen wel veilig zijn?
NPCF
Verder probeert de minister vertrouwen te wekken door de patiëntenfederatie NPCF te noemen waarmee afspraken zijn gemaakt. Deze zwaar gesubsidieerde NPCF jubelde tijdens Klink al over de vele voordelen van het epd en negeerde steevast alle mogelijke nadelen. Echt een onafhankelijke organisatie waarop je als patiënt kunt vertrouwen dat ze jouw belangen goed behartigen.
Inzage in dossier
Verder staat er in deze conceptbrief niks over inzage in je eigen dossier. In de toelichtingsbrief aan de Tweede Kamer schrijft de minister wel dat alle patiënten de mogelijkheid moeten hebben om ook online hun eigen medisch dossier in te zien. Dit gaat ze regelen in het wetsvoorstel Wet cliëntenrechten zorg. Natuurlijk wil ik ook dat patiënten inzage hebben in hun dossier en meer dan dat, ze moeten ook gegevens kunnen wijzigen, verwijderen of toevoegen. Ik vraag me echter af hoe dit via het internet beveiligd gaat worden.
Dossier op straat
Vorige week las ik dat in Amerika door Oost-Europese hackers de privacygegevens van 780.000 patiënten op straat waren komen te liggen. Ik zie liever dat de patiënt de regie krijgt over zijn eigen dossier door middel van een zorgpas. Niet in de vorm van een usb-stick waarop je hele medische dossier staat, maar in de vorm van een UZI-pas waarmee je toegang krijgt tot je gegevens. Niet de zorgverleners moeten die pas hebben, maar de patiënt zelf, zodat de patiënt deze zelf overhandigt aan de zorgverlener en hem daarmee toegang geeft tot gegevens in het dossier.
Epd-actieplan
Hoe dan ook, deze epd-brief komt wat mij betreft niet in de huidige conceptvorm in uw brievenbus. Er is te veel onduidelijkheid en te weinig wettelijk geregeld. Om spijkers met koppen te slaan, heb ik een epd-actieplan opgesteld met tien punten die eerst opgehelderd moeten worden. Ik zal dit plan deze week bij het overleg aan de minister voorleggen.
Karen Gerbrands, Tweede Kamerlid PVV
Lees meer:
Mijn plan is het Persoonlijke Medische Informatie – sleutel.
Voordelen van PMI – sleutel zijn:
Patiënten dragen het dossier bij zich bij ieder controle bezoek.
Dossier is daardoor tijdig aanwezig voor behandeling cq operatie, meer optimaal gebruik van operatie/ behandelkamer.
Behandelende collega artsen kunnen de medische rapporten van de patiënt nalezen. Dit is tijdwinst voor zowel arts als voor de patiënt.
De huidige documenten kunnen vervangen worden voor één product en ik heb de oplossing gevonden voor de ongemakken die men hiermee geregeld ervaart.
Het bespaart bovendien 64.918.423,31 euro aan inentingsboekjes – ziekenhuis en zorgpassen per jaar. Het plan is voorgelegd aan NVZ, waar geen positieve reactie’s uit voort kwam. Meerendeel van de mensen die ik spreek zijn vóór het bewaren van het eigen medisch dossier.
Mijn plan is het Persoonlijke Medische Informatie – sleutel.
Voordelen van PMI – sleutel zijn:
Patiënten dragen het dossier bij zich bij ieder controle bezoek.
Dossier is daardoor tijdig aanwezig voor behandeling cq operatie, meer optimaal gebruik van operatie/ behandelkamer.
Behandelende collega artsen kunnen de medische rapporten van de patiënt nalezen. Dit is tijdwinst voor zowel arts als voor de patiënt.
De huidige documenten kunnen vervangen worden voor één product en ik heb de oplossing gevonden voor de ongemakken die men hiermee geregeld ervaart.
Het bespaart bovendien 64.918.423,31 euro aan inentingsboekjes – ziekenhuis en zorgpassen per jaar. Het plan is voorgelegd aan NVZ, waar geen positieve reactie’s uit voort kwam. Meerendeel van de mensen die ik spreek zijn het bewaren van het eigen medischdossier.
Geef het dossier aan de patient mee, die dan zelf verantwoordelijk is voor de beveiliging en voor wie er inzge krijgt. Dan heeft de patient ook zelf inzagerecht. Voor zeer specifieke geheim te houden medische gegevens kan een code worden gebruikt. Dus
EPD ,weg ermee.
Ik heb de 2e kamer en de overkoepelende zorgorganisatie benaderd. De medische persoonlijke informatie sleutel (MPI-sleutel) gaat het huidige medisch dossier vervangen en is tevens de oplossing voor de digitale database waar de medische dossiers opgeslagen zouden worden. Daarnaast vervangt het ook het medisch paspoort dat mensen, die gebruik maken van bepaalde medicatie die op de dopinglijsten voorkomen, met zich mee moeten dragen wanneer zij het land verlaten. In theorie behoort de patiënt dit paspoort altijd met zich mee te dragen, maar het document is door de omvang zeer ongemakkelijk om constant op zak te hebben.
Deze MPI-sleutel bevat alle informatie van de patiënt die ook in een medisch paspoort en medisch dossier vermeld staan, zoals contactgegevens, medische klachten, medicatiegebruik, etc. De sleutel is in het bezit van de patiënt en kan deze sleutel altijd en overal met zich mee dragen. Dit maakt het in geval van nood gemakkelijker om de persoon te identificeren en na te gaan wat zijn/haar medische geschiedenis en eventuele medicatiegebruik is. Wanneer er direct gehandeld dient te worden door de hulpverleners, kunnen zij door middel van de sleutel meteen de gegevens opvragen van de patiënt.
In veel opzichten lijkt dit product op een medisch paspoort vanwege de draagbaarheid en bepaalde medische gegevens die hierin zijn opgeslagen. Daarnaast bevat het alle informatie die een medisch dossier ook bevat. Deze sleutel is in principe vrij toegankelijk met betrekking tot het inlezen, maar de informatie is alleen door behandelende artsen te bewerken.
Dit plan heeft een octrooinummer.
wow!Teksten van artsen en copieren en plakken: en je hebt een blog…
we hebben toch kunnen aangevens dat we geen landelijk EPD willen, voor mij betekend dit GEEN epd, ook niet regionaal ,maar hier heeft het ziekenhuis er al ,maar vragen aan patient geen toestemming.!
weten ze in Den Haag waar wel waar men mee bezig is.
Als het met steun van de overheid al niet veilig was, waarom zou het dan in private handen wel veilig zijn?
– omdat in private sectoren (denk aan online bankieren) technisch goede best practices bestaan.
“….ze moeten ook gegevens kunnen wijzigen, verwijderen of toevoegen.”
– zo eenvoudig is dat helaas niet. Verwijderen, toevoegen of wijzigen moet niet zomaar kunnen en vraagt meer dan alleen maar toegang geven
“….. Ik vraag me echter af hoe dit via het internet beveiligd gaat worden.”
– vraagt u zich dat ook af bij online bankieren?
“…..maar in de vorm van een UZI-pas waarmee je toegang krijgt tot je gegevens.”
– en waar staan die gegevens dan? In een electronisch dossier.. Dus de authenticatie en autorisatie is anders, maar het blijft een e-dossier en dus net zo kwetsbaar…
“….heb ik een epd-actieplan opgesteld met tien punten die eerst opgehelderd moeten worden.”
– wel naar de conceptbrief van de Minister refereren, maar deze tien punten voor nu geheim houden. Liever gezien dat de tien maatregelen hier openbaar werden gemaakt, zodat de lezer kan beoordelen of er kennis van zaken is…
medische gegevens liggen al lang op straat.CIZ stuurd heel dossier/rappot met daarin alle detais door naar zorgkantoor,wat heeft het zorgkantoor aan medische gegevens.
En CBP vind dit goed!!!!