Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Epd kan behoud JCI-accreditatie ondersteunen

Frank van Oosterhout
Rivas Zorggroep is sinds juni 2016 wereldwijd de eerste en tot nu toe enige instelling met een JCI-accreditatie voor cure én care. Doel bereikt? Dat niet, JCI is een ongoing process waarin het epd een belangrijke rol kan spelen.
Frank-van-Oosterhout_450.jpg

Als deelnemer aan het JCI-traject word ik weleens gevraagd of ik trots op de accreditatie ben. Trots is niet het goede woord; JCI-proof zijn is namelijk geen doel op zich. Het belangrijkste is dat er een zekere mate van borging in de organisatie zit als het gaat om veiligheid en kwaliteitsbewaking. Die hebben we. Nu moeten we die vasthouden, want behoud van JCI-accreditatie is een ongoing process.

Inzicht in kwaliteitssysteem geven
Bij Rivas hechten we veel waarde aan ‘laten zien wat we doen’. Dat is ook een beetje onderdeel van onze cultuur. Het hélpt je ook, als organisatie. Door inzicht te geven in je kwaliteitssysteem krijg je gerechtvaardigd vertrouwen van de buitenwereld. Dan bedoel ik verzekeraars en andere instanties, maar ook patiënten; zij zien graag dat zorgorganisaties geaccrediteerd worden door een onafhankelijke partij.
Onze primaire insteek was om de thuiszorg, verpleeghuiszorg en ziekenhuiszorg tegelijkertijd door JCI te laten toetsen. Dat bleek niet haalbaar, dus zijn we begonnen met thuiszorg en verpleeghuiszorg en hebben we daarna de ziekenhuiszorg laten toetsen. Voor die eerste twee was het in Nederland en misschien zelfs in Europa een unicum.

Mensen en systemen goed benutten
Bij JCI denken veel mensen aan temen als ‘intensief’ en ‘lastig’. Intensief? Ja dat is het. Lastig? Nee, niet als je mensen en systemen goed benut. De afgelopen maanden bleek informatiemanagement een essentieel onderdeel binnen het traject naar accreditatie. Dan bedoel ik de inzet van het epd. Voor het behalen van een JCI-accreditatie heb je een epd nodig dat dienend en faciliterend kan zijn aan de normen die JCI stelt. Wij hebben daar samen met een collega-ziekenhuis en onze leverancier ChipSoft voor gezorgd.
De welbekende informed consent is daar een mooi voorbeeld van: alles wat daarover in de norm beschreven is, moet je op een goede manier in het epd kunnen vastleggen. Daarover ga je dan in gesprek met je epd-leverancier en die heeft vervolgens een nieuwe manier in het epd opgenomen om de informed consent te registreren. Op die manier zijn we ook bezig geweest met de patiëntscreening op MRSA en BRMO, een JCI-proof ontslagbrief en de epd-ondersteuning rondom de stopmomenten op de OK. Die hebben we in HiX, ons keten-epd, ook deels moeten aanpassen naar de JCI-maatstaf.

Dossier epd Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruikmaken van deze informatie. Lees meer >>

Dossier reviews en standaardisatie
Dat we nu voor drie jaar geaccrediteerd zijn, wil niet zeggen dat we voorlopig klaar zijn. We moeten de kalender in de gaten houden en intern doorgaan met het meten van onze kwaliteit. Niet om over drie jaar die accreditatie te halen, maar omdat we dat áltijd willen weten. Doen wij nog steeds wat we bedoeld hadden te doen? Vullen we inderdaad in alle dossiers in wie de hoofdbehandelaar is? Zorgen we inderdaad dat 100 procent van de ontslagen patiënten binnen twee weken een ontslagbrief heeft met de juiste inhoud zoals die af te leiden is van de normen van JCI? Om JCI-proof te blijven, moeten we voortdurend dossier reviews blijven uitvoeren. In de toekomst voorzie ik daarbij een grote rol voor standaardcontent. Als epd-leveranciers de ondersteuning voor de JCI-normen al standaard in het epd inbakken, halen zorgorganisaties veel winst. Wij zitten ook geregeld met onze leverancier om tafel om te zien hoe en wat we verder kunnen standaardiseren.

Registratie aan de bron
We moeten op ieder gebied de foutkans minimaliseren. En dat doe je het best door standaardisatie en hergebruik van registraties. Ik geloof heilig in registratie aan de bron; dingen die je toch al voor de zorg vastlegt hergebruiken voor externe indicatoren. Leg gewoon vast dat iemand 1.87 meter lang is en 83 kg zwaar, dan wordt de BMI automatisch overgenomen in een kwaliteitsregistratie als de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI). Onderschat niet wat het epd voor je kan betekenen. Als je het goed gebruikt, is het een enorme steun voor zowel zorgverlener als patiënt. En nogmaals: kwaliteitsborging is een ongoing process. Alle hulpmiddelen zijn daarbij welkom. Een gestandaardiseerd epd is daar zeker één van.

Frank van Oosterhout is oud-orthopeed en beleidsadviseur informatiemanagement (CMIO) bij Rivas Zorggroep. Als toegevoegd lid van de JCI-projectgroep binnen Rivas Zorggroep zorgde hij met zijn team vooral voor het epd-aandeel in de JCI-accreditatie van het Beatrixziekenhuis en de 51 thuis- en verpleegzorgvestigingen van Rivas.

Dossier kwaliteitsnormen Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken… Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.