Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fuseren, durft u het aan?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Wie nu nog wil fuseren, is eigenlijk te laat.
Fuseren

De ongebreidelde fusiedrift is tot een einde gekomen, weet KPMG Plexus. Zij brengen namelijk ieder jaar een rapport uit: ‘Wie doet het met wie in de zorg’. Vijf ziekenhuizen zijn het afgelopen jaar overgenomen.

ACM

Fusieverzoeken die nog bij de ACM liggen, zijn vanwege mogelijke beperking in keuzevrijheid van patiënten in de regio niet kansrijk. Dus doet u het nog met niemand, in of wellicht buiten de zorg, dan dreigt u buiten de boot te vallen. Ziekenhuisjes zonder partner zijn tot omvallen gedoemd. Zie de lijdensweg van De Sionsberg; dat wordt nu een zogenoemd

anderhalvelijns centrum. Zonder spoedeisende hulp of intensive care, vakkundig gevierendeeld door Loek Winter c.s. Voorlopig houdt de helft van de werknemers zijn baan, reken maar dat daar nog een efficiëntieslag overheen gaat.

Keuzes

Voor de gezondheidszorg is dat misschien niet zo slecht. Mogelijk dokteren de drie overnemende partijen een slim ondernemingsmodel uit waardoor het voormalige ziekenhuis weer een gezond bedrijf kan worden. De zorg is heel wat slechter af met al die gefuseerde ziekenhuisconglomeraten die alle locaties openhouden en geen drastische portfoliokeuzes durven maken. Specialisten willen allemaal hun werk blijven doen en bestuurders willen geen rendabele zorg afstoten. Prijzen stijgen.

Het ideaalbeeld dezer dagen is dat door de nieuwe bestuursmodellen de medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders dichter naar elkaar toe groeien.

Medisch specialisten

Dat is maar zeer de vraag, want in bijna de helft van de ziekenhuizen hebben de medisch specialisten gezamenlijk een

medisch specialistisch bedrijf (MSB) opgericht, met een eigen bestuur. De medisch specialisten draaien productie, de ziekenhuisbesturen leveren de ondersteuning. Met wie gaan de zorgverzekeraars straks zaken doen? Als zij dat doen met het MSB, kunnen de belangen van het ziekenhuis ondersneeuwen. Andersom geldt hetzelfde. De raad van toezicht kan ook niet voor gelijkschakeling van belangen zorgen, want de raad van toezicht van het ziekenhuis mag niet tegelijk toezicht houden op het MSB. Dat kiest een eigen raad van toezicht. Als één ziekenhuis al twee bestuursgremia heeft, wat moet daar dan van terechtkomen bij een fusie? Ik zou zeggen: dat loopt uit op ruzie.

Aandeelhouders

Bent u nog zoekende, dan hebt u vermoedelijk meer aan een grotere, gezonde partij waarin de specialisten aandeelhouder zijn. Daar zijn er niet zoveel van. En dan nog moet u eerst langs de ACM uw aanstaande te laten goedkeuren. Het vinden van een geschikte partner is voorwaar geen sinecure.

1 REACTIE

  1. Zolang de organisatie ziekenhuizen te sterk afhankelijk zijn van productie en bekostiging van zorgverzekeraars kun je alle mogelijke scenario’s bedenken om te overleven. Bij slechte bekostiging zal de organisatie ziekenhuis gaan uithollen en vervolgens gaan omvallen. De Overheid moet keuze maken: is een ziekenhuis een basisvoorziening? Zo nee weg ermee! Zoja dan investeren en bekostigen volgens reeele medische vergoedingen. Deze vergoeding kan een andere hoogte hebben dan van grote ziekenhuizen in stedelijke gebieden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.