Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geldverspilling

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Vroeger bepaalden wijkverpleegkundigen en huisartsen met cliënten welke zorg er nodig was en hoe lang. Kennelijk was dat zo gek niet, want staatssecretaris Bussemaker wil dat ze dat weer gaan doen. De administratieve lastendruk op de werkvloer kan hierdoor wel met 85 procent afnemen, becijferde de commissie-De Beer enkele jaren geleden al.

Bureaucratische rompslomp

Het zal menig professional uit het hart zijn gegrepen. De enorme administratieve rompslomp rond die indicatiestelling scoort hoog in de dagelijkse ergernissen. Veel aanvragen lopen vast in de bureaucratische molens van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het invullen van papieren is tijdrovend. Zonde, want die tijd kunnen verpleegkundigen niet besteden aan mensen. Professionals zien het CIZ een overbodige schakel in de zorg.

Je zou verwachten dat de plannen van Bussemaker met gejuich worden ontvangen. Maar nee. Volgens het CDA loopt de onafhankelijke indicatiestelling gevaar. “Wij hebben geen behoefte aan een discussie over de toekomst van het CIZ”, zei CDA-kamerlid Jan de Vries. De papieren rompslomp neemt hij kennelijk op de koop toe.

Onafhankelijke indicatiestelling is farce

Dat Bussemaker terug naar af wil, roept de vraag op waarom het CIZ überhaupt in het leven is geroepen. Het moest een einde maken aan de willekeur in de indicatiestelling. In de praktijk bleken huisartsen en verpleegkundigen tot grote verschillen in indicaties te komen. Burgers moesten dus geluk hebben met hun huisarts, wilden ze voor bepaalde zorg in aanmerking komen. Een onafhankelijke instantie moest voortaan het recht op AWBZ-zorg onafhankelijk en uniform vaststellen. Net zoals dat gebeurt bij aanspraken op andere collectieve voorzieningen, zoals de WAO.

Maar in de praktijk blijkt de indicatiestelling van het CIZ helemaal niet uniform en onafhankelijk. Zorgverleners constateren willekeur in de indicatiebesluiten. De nieuwe bureaucratische laag blijkt dus niet het beoogde resultaat te hebben.

Dat zou tot daaraan toe zijn als het CIZ niet jaarlijks zo’n 180 miljoen euro opslorpt. Voor een groot deel is dat geldverspilling. Met fikse afslanking van het CIZ kan Bussemaker een voor haar welkome bezuiniging inboeken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.