De waakzaamheid is nodig omdat het aantal nieuwe, meestal dure, medicijnen blijft groeien. Vooral op het gebied van kankerbestrijding komen er meer middelen beschikbaar voor kankersoorten waar tot voor kort geen behandelingen tegen bestond. Immunotherapie waarbij het immuunsysteem van kankerpatiënten wordt geactiveerd, zal de komende jaren een grote vlucht nemen. Dat is heel goed nieuws voor patiënten. Keerzijde is dat de kosten neerdalen bij ziekenhuizen die voor deze middelen een beperkt budget hebben. Om een idee te krijgen: voor de behandeling van huidkanker met het middel Ipilimunab zijn vier behandelingen nodig die bij elkaar circa 70.000 euro kosten. Gemiddeld kosten nieuwe oncologische medicijnen 4000 euro per maand becijferde KWF Kankerbestrijding vorig jaar. Er zijn ieder jaar 100.000 nieuwe diagnoses van kanker en dat aantal neemt toe. Zie daar de gigantische financiële druk die de komende jaren ontstaat.
Miljard euro erbij
Bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC, die herhaaldelijk alarm heeft geslagen, was er vorige week tijdens het slotsymposium van de RVZ duidelijk over. ‘Over twee jaar zal er waarschijnlijk nog een miljard euro aan uitgaven aan dure medicijnen zijn bijgekomen.’ De toenemende financiële krapte bij de ziekenhuizen leidt nu soms al tot geschuif met patiënten omdat ziekenhuizen de rekening niet willen betalen en doorverwijzen naar een ander ziekenhuis.
Laagste prijs
De minister heeft verschillende opties om de medicijnkosten de komende jaren in te passen in het verzekeringspakket. Het meest kansrijk lijkt mij een laagste prijsregel waarbij in Nederland nooit meer wordt betaald dan in het EU-land met de laagste uitonderhandelde verkoopprijs. Waarbij het nog een hele kunst is om de echte verkoopprijs te achterhalen. Daarnaast kan de farma-industrie onder druk gezet worden om concessies te doen. Er moet toch een deal mogelijk zijn over lagere prijzen voor medicijnen in ruil voor wat langere patentbescherming. Als laatste redmiddel is er nog de Indiase optie. Wetgeving die het namaken van medicijnen mogelijk maakt. Als het om het redden van levens gaat, is enig pragmatisme geoorloofd.