Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale raffinage

Begin oktober maakte minister Kamp van Economische Zaken bekend dat Nederland een nieuwe supercomputer gaat bouwen. Deze computer, die over vijftien jaar realiteit kan zijn, is bedoeld om antwoord te geven op vragen die we nu nog niet kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld wat de effecten van een medicijn zijn op een individuele patiënt.
Digitale raffinage

Steeds vaker hoor je dat technologie en vooral data als productiemiddel een delfstof is die nooit opraakt en de nieuwe ruwe olie voor de samenleving is. Toch is de enorme rekenkracht van de supercomputer maar een kleine stap naar gepersonaliseerde gezondheidszorg. Twee andere stappen zijn daarvoor cruciaal: de ontwikkeling van technologie die menselijke taal begrijpt en de noodzaak om medische informatie met collega-medici te delen en zo te verrijken via social en cognitive computing-oplossingen. Deze twee punten hebben een enorme impact op de tweedelijnsgezondheidszorg. Als die gerealiseerd zouden worden, hoeven we geen vijftien jaar te wachten op gepersonaliseerde zorg.

Digitaal raffinageproces

Data als grondstof helpt de gezondheidszorg denken in nieuwe kansen en mogelijkheden. De ‘uitvinder’ van het world wide web, Tim Berners-Lee, voorspelde jaren geleden al dat uit een digitaal raffinageproces ongelooflijk veel nieuwe diensten zullen ontspruiten. De huidige Watson-computer kan tweehonderd miljoen pagina’s met medische gegevens in drie seconden doorploegen en razendsnel beoordelen welke feiten van toepassing zijn op een individuele patiënt. Wanneer je van Watsons gegevens zelfredenerende modellen maakt, kunnen ze een arts continue feedback geven. Het systeem is in staat diagnoses te stellen en gaat voor elke patiënt op zoek naar de meest geschikte behandeling. Het kan bijvoorbeeld een ander medicijn aanraden dan wat een patiënt op dat moment gebruikt. Zo heeft een arts niet meer de tijd nodig om zich in te lezen in alle nieuwe inzichten.

Nieuwe inzichten

Het delen van medische informatie met collega-medici en onderzoekers helpt daarnaast de patiëntgegevens te verrijken en zo nieuwe verbanden te ontsluiten. Dit gebeurt nu projectmatig op instellings- en afdelingsniveau. Door gegevensbronnen en recources wereldwijd te ontsluiten en aan te boren, worden de beperkingen weggenomen en kan breder informatie worden gedeeld. Denk hierbij aan een arts die aan de andere kant van de wereld een briljant idee heeft om een behandeling op een andere manier toe te passen. Of aan het antwoord op de vraag hoe een bijwerking als duizeligheid impact heeft op de patiënt. Net als ruwe aardolie wordt medische data nadat ze geraffineerd is veel waardevoller en brengt ze nieuwe inzichten. Een voorbeeld hiervan is het world community grid dat de ongebruikte capaciteit van pc’s over de gehele wereld inzet om ingewikkelde medische modellen door te rekenen die helpen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Gepersonaliseerde zorg

De huidige ontwikkeling van nieuwe medicijnen kent een lange doorlooptijd. Mede door de complexe regelgeving en de mogelijke kans op bijwerkingen. Hoe meer data er beschikbaar komen, hoe preciezer te bepalen is welk medicijn het beste past bij bepaalde omstandigheden. Met deze informatie kunnen gerichte ontwikkelprogramma’s voor individuele medicatie worden gemaakt met simulatiemodellen in plaats van clinical trials. Zelfs voor zeldzame ziektes waarvoor vanwege de hoge R&D-kosten tot voor kort geen medicatie ontwikkeld kon worden. Kortom, niet brute rekenkracht maar slimme digitale raffinage is de sleutel tot gepersonaliseerde zorg.

Jaap Vink is Predictive Analytics Leader in de publieke sector
Hij gaat tijdens IBM BusinessConnect (gratis evenement) op 13 november in de Fabrique in Utrecht dieper in op de mogelijkheden van analytics binnen de zorgsector.

Lees ook:

Nederland gaat eigen supercomputer bouwen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.