Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Het einde van de verzorgingshuizen?

Johan Paul
Het is een vertrouwd beeld in wijken en dorpen, het verzorgingshuis. Een uitvinding van na de wederopbouw: goedkope woongebouwen voor senioren. In de jaren zestig mocht je op je 65ste naar het verzorgingshuis, gezellig verzorgd wonen. Althans, dat was uiteraard de bedoeling.
Het einde van de verzorgingshuizen?

Naarmate de bewoners verouderden, veranderden de verzorgingshuizen langzaam maar zeker in verpleegvoorzieningen. Rond de laatste eeuwwisseling werden deze voorzieningen overgeheveld van de provincies naar het rijk, waarmee ze definitief onder het beleid van het ministerie van VWS kwamen te vallen.

Volkshuisvesting

De afgelopen tien jaar is er beleid ontwikkeld om het verzorgingshuis terug te brengen naar het oorspronkelijke idee, namelijk volkshuisvesting. Het scheiden van wonen en zorg heeft echter geleid tot een forse afbouw van de capaciteit. Nu is het vooruitzicht dat het fenomeen in zijn geheel verdwijnt en zal worden vervangen door woningbouw en verpleegvoorzieningen.

Terug transformeren

Is het verstandig om al deze voorzieningen te sluiten? Wellicht gloort er voor de huizen een tweede leven aan de horizon. Er is een groot aantal nieuwe plannen ter vervanging van de verouderde verzorgingshuizen. Toch blijft er een tekort aan betaalbare alternatieve geconcentreerde woonvormen voor mensen met een lichtere zorgvraag. Gemeenten en corporaties moeten aan de bak om voor deze groep iets te doen. Waarschijnlijk is een deel van de oude verzorgingshuizen nog wel geschikt om terug te transformeren naar woongebouwen. Dit is efficiënt voor de huishoudelijke hulp en de gemeentelijke welzijnsactiviteiten. De wooneenheden kunnen goedkoop worden aangeboden (al dan niet na een boekwaardecorrectie) en voorzien – zeker voor de onderkant van de markt – in een behoefte.

Sociaal acceptabel?

In stedelijke gebieden met lage inkomens komt deze ontwikkeling al langzaam op gang. De doelgroep 70-plus woont in deze regio’s vaak al in een kleine woning, wat inhoudt dat de afmeting van een toekomstig verzorgingsappartement dus ook klein zal zijn. De vraag die daarbij rest is of wij het sociaal acceptabel vinden om de financieel zwakke oudere van de toekomst op te vangen in de afdankertjes van ons zorgsysteem.

Johan Paul, Coresta Healthcare

Lees meer:

Weblog Johan Paul

3 REACTIES

  1. Het verzorgingshuis in z’n huidige gedaante is en blijft een te institutionele woonvorm voor personen met een nog “redelijke vitaliteit”. Dat er betere vormen van geconcentreerd wonen met zorgmogelijkheden nodig zijn staat wel vast. Veel van de bestaande verzorgingshuizen kunnen daartoe zeker op gepaste wijze worden omgebouwd. Dat geldt natuurlijk ook voor de oude serviceflats en de tegenwoordige appartementencomplexen. Voor de verzorgingshuizen geldt up-grading van de woonfunctie; voor de serviceflats en appartementengebrouwen geldt in- of aanvulling van zorginfrastructuur en domotica. Mogelijkheden bij de vleet en dus volop kansen!

  2. Lees alle reacties
  3. Het verzorgingshuis in z’n huidige gedaante is en blijft een te institutionele woonvorm voor personen met een nog “redelijke vitaliteit”. Dat er betere vormen van geconcentreerd wonen met zorgmogelijkheden nodig zijn staat wel vast. Veel van de bestaande verzorgingshuizen kunnen daartoe zeker op gepaste wijze worden omgebouwd. Dat geldt natuurlijk ook voor de oude serviceflats en de tegenwoordige appartementencomplexen. Voor de verzorgingshuizen geldt up-grading van de woonfunctie; voor de serviceflats en appartementengebrouwen geldt in- of aanvulling van zorginfrastructuur en domotica. Mogelijkheden bij de vleet en dus volop kansen!

  4. et lijkt mij duur en onverstandig om de oudere zorgcentra te sluiten, veel mensen die nu onder de thuisorg vallen en niet voldoende zorg kunnen krijgen moeten elders naar een verpleegafdeling terwijl ze in de oudere bejaardenoorden nog goed geholpen konden worden. Dit is dus een duurdere oplossing en ook de mensen die in een modern woonzorgcentrum wonen met thuishulp moeten dan ook overgeplaatst worden naar een verpleeghuis als ze door de thuiszorg onvoldoende geholpen kunnen worden. 24 uurszorg in zo`n gebouw zou al een uitkomst bieden. Sommige mensen kunnen niet op afspraak plassen of 20 minuten of langer wachten tot de thuiszorg komt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.