Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Het EPD en schuinsmarcheerders

Mario Gibbels
De discussie over het EPD en de privacy laaide vorige week weer op. Aanleiding was een artikel in Medisch Contact en Webwereld waarin, op basis van ‘geWobte’ stukken van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), gesteld wordt dat al die hulpverleners zomaar bij alle patiëntengegevens kunnen.

De KNMG en het ministerie van VWS haasten zich om het een en ander recht te zetten en te nuanceren. Want zo eenvoudig is het nu ook weer niet om patiëntgegevens op te vragen. Er moet wel sprake zijn van een behandelrelatie en dat wordt expliciet gevraagd via een pop-up schermpje.

Toch blijft de twijfel knagen. Want stel, uitgaande van een ‘het loopt helemaal verkeerd-scenario’, bij hoeveel patiëntendossiers kun je dan als kwaadwillend persoon? Een huisarts laat bijvoorbeeld zijn UZI-pas slingeren, en zijn pincode staat achter op het fotolijstje met zijn vrouw. Hoeveel dossiers kan een snoodaard dan inzien om te controleren of de beruchte BER-code erin staat, wat staat voor buitenechtelijke relatie? Dat vraagt een patiënt met een niet volstrekt onbesproken levenswandel zich natuurlijk af.

Vroeg of laat zal het een keer voorkomen. Vervolgens is de vraag hoe groot is dit risico, ben ik bereid dit te lopen en welke voordelen van het EPD staan daar tegenover? Die keuze zal iedereen voor zichzelf moeten maken. Mogelijk zullen schuinsmarcheerders eerder bezwaar aantekenen tegen het opnemen van hun medische gegevens in het EPD dan patiënten die nooit langs de pot piesen. Waarmee ik natuurlijk niet wil beweren dat iedereen die bezwaar aantekent een echtbreker is. (ICTzorg – Mario Gibbels)

1 REACTIE

  1. Dat vraagt een patiënt met een niet volstrekt onbesproken levenswandel zich natuurlijk af.
    Want met name in de gezondheidszorg geldt dat ook het medisch geheim volstrekt overbodig is als je niets te verbergen hebt.
    Uit zo’n achteloos zinnetje spreekt een – blijkbaar volstrekt normaal gevonden – mentaliteit die de kritische houding ten opzichte van het EPD volledig legitimeert.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.