Leren van het veld
Het Ministerie van VWS heeft Berenschot gevraagd te onderzoeken hoe het elektronisch cliëntendossier (ecd) zijn doel beter kan bereiken en de administratieve lasten kunnen worden verminderd. In het kader van dit onderzoek vond op 28 oktober 2021 een inspiratiesessie plaats met Sensire, Gerimedica, ActiZ en Berenschot om te leren van samenwerkende partijen die eenzelfde doel voor ogen hebben: met behulp van het ecd het zorgverleningsproces ondersteunen.
Voor zorgverleners is het belangrijk dat ze in een digitale professionele omgeving gegevens kunnen vastleggen op basis van professionele standaarden. Hierdoor kunnen wijkverpleegkundigen veel beter de best passende en duurzame interventies achterhalen in de context van iedere situatie en de effecten van de zorg aantonen en vergroten.
Met die gedachte sloegen Sensire, als grootste zorgorganisatie in de Achterhoek en ict-leverancier Gerimedica de handen ineen om te komen tot een nieuwe generatie ecd’s waarin de werkwijze en de informatiebehoefte van zorgprofessionals voorop staan.
Dagelijkse praktijk als uitgangspunt
Gedeeld uitgangspunt is dat de zorgprofessionals de inhoud van hun vak kennen en dus het beste kunnen bepalen en hoe zij dit uitvoeren. Zij zijn dus ook in de lead bij de keuze van een ecd. Waar mogelijk werken ze volgens het verpleegkundig proces en de richtlijnen van de beroepsgroepen V&VN en NWG en waar nodig wijken ze hiervan af om steeds de best mogelijke zorg te verlenen.
Een ecd schrijft geen handelwijze voor, maar ondersteunt de zorgprofessionals in de dynamische, onvoorspelbare realiteit van alledag bij protocollair werken, ad hoc vragen en informatiebehoeften. Als het nodig is met detailinformatie, wanneer het wordt ondersteund met inzicht in geaggregeerde data en wanneer het relevant is met data uit andere systemen.
Regie bij de zorgprofessional
Een belangrijke keuze bij de inrichting en ontwikkeling van het nieuwe ecd is de scheiding van het professioneel domein (de directe zorg) en de organisatie (backoffice). Het landschap moest worden omgedraaid: waar voorheen de controller of een externe partij bepaalde wat waar geregistreerd moest worden, gaat het bij de nieuwe digitale omgeving vooral om het ondersteunen van de zorgprofessionals in hun dagelijkse werkproces. Dit betekent dat de bestuurder de regie volledig bij de zorgprofessionals moet leggen.
Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire, geeft aan: ‘Je moet zorgprofessionals niet betrekken bij het ecd, want betrekken is een passief woord. Zij hebben de leiding en ik ben als bestuurder betrokken bij de ontwikkeling van het ecd.’
Team met een missie
De bestuurder moet dus ruimte geven aan de zorgprofessional, zelf een andere positie innemen en kansen voor vernieuwing creëren door in het hele team te investeren. Ook zijn wijkverpleegkundigen en verpleegkundig informatiekundigen nodig die het vak van de wijkverpleegkundige weten te vertalen in digitale wensen en voorkeuren in effecten voor wijkverpleegkundigen in de praktijk. ActiZ heeft samen met informatiekundigen een digitale omgeving ontworpen die zowel de organisatie als de professional ondersteunt.
Gerimedica geeft wijkverpleegkundigen een professionele status, gelijk aan die van artsen, en houdt rekening met de praktijkvariatie. Het bedrijf betrekt wijkverpleegkundigen met een visie die past bij het professioneel handelingskader van het NWG.
Grotere interoperabiliteit
Gerimedica meldt dat het ecd zo veel mogelijk wordt gestandaardiseerd, met een minimum aan organisatiespecifieke aanpassingen, om de registratielast voor de professional beperkt te houden. Het toevoegen van extra formulieren voor projecten of interne en externe registratiebehoeften leidt in de praktijk namelijk tot ‘registratiegedoe’ voor de professional en zeer beperkte winst voor de cliënt. Tot slot vergroot een gestandaardiseerd ecd de interoperabiliteit in de gezondheidszorg; data zijn immers alleen uitwisselbaar met andere systemen als ze op gestandaardiseerde wijze vastliggen in het ecd.
Door Maartje van Elst, Managing Consultant Zorg bij Berenschot, en Floris van Dam, Consultant bij Berenschot