Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het zwarte gat

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Verklaren de claims die academische en andere ziekenhuizen hebben op het transitiefonds deels de megawinsten van de zorgverzekeraars? Proberen sommige ziekenhuizen hun jaarresultaten op het laatste moment op te pompen?
Het zwarte gat

Uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad blijkt dat ziekenhuizen circa 200 miljoen euro claimen in het kader van de overgangsregeling voor DOT. Over 2012 ontvangen ziekenhuizen die omzet kwijtra­ken 95 procent van de omzet berekend vol­gens het oude systeem (schaduwbudget). Voor 2013 is het verrekenpercentage 70 pro­cent. Het omgekeerde geldt ook: bij flinke omzetstijging moeten ziekenhuizen terug­betalen. Opvallend is dat tot nog toe het claimbedrag hoger ligt dan het bedrag dat moet worden terugbetaald. De ziekenhui­zen die nog niet hebben gepubliceerd, hebben waarschijnlijk de heftigste discus­sies met hun accountants over claims op het vangnet. Dat betekent dat er nog meer flinke uitschieters aankomen, waarschijnlijk in de vorm van claims.

Claims

Van begin af aan is gewaarschuwd voor strategisch gedrag van zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Het is moeilijk te zeggen of deze geclaimde schaduwomzet de verzeke­raars over 2012 meer of juist minder resultaat oplevert. Maar een aantal ziekenhuizen loopt wel heel erg uit de pas. En als alle zie­kenhuizen straks generiek worden gekort, spinnen de ziekenhuizen met claims daar garen bij. Op basis van de vele claims kun je stellen dat het transitiefonds flink bijpast voor omzet die niet in het DOT-systeem past. Vorig jaar was al duidelijk dat veel umc’s moeite hebben met DOT. In de wandelgan­gen werd meesmuilend gedaan over het ‘zwarte gat’ bij de umc’s die hun registratie niet op orde hadden. Door het vangnet is er geen urgentie daar wat aan te doen.

Inzicht in kostprijzen

Het dbc-systeem werd tien jaar geleden gelanceerd om instellingen inzicht te geven in de kostprijzen. Daarna zijn zoveel com­promissen gesloten dat niemand meer wist waarom het ooit werd ingevoerd. En nu DOT al meer dan een jaar draait, zitten we nog steeds met een zwart gat dat premiegeld opslokt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.