Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Homotherapie

Eindredacteur
Zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaan extra scherp toezien op de ‘christelijke homotherapie’. Dat schijnt een therapie te zijn waarbij homo’s en lesbiennes hun seksuele gevoelens leren onderdrukken. Weer een klus voor de Inspectie, die net op de broek heeft gekregen omdat ze “schromelijk tekortschiet in het toezicht op de gezondheidszorg”.
Homotherapie

Burgers hebben bij het tv-programma Tros Radar geklaagd dat de IGZ niets doet met hun klachten. De IGZ inspecteert de zorg, van ggz tot ouderenzorg tot ziekenhuizen, maar ook de jeugdzorg. “Er worden wel eens fouten gemaakt,” zegt de inspectie. Inderdaad, zie de rol van de inspectie bij het onderzoek naar de fouten die zijn gemaakt bij baby Jelmer, die zwaar gehandicapt raakte. Helaas is met die erkenning het persoonlijke drama niet minder. Dat geldt voor alle klachten van mensen die een groot of kleiner drama hebben meegemaakt door menselijk of bureaucratisch falen. De vraag is altijd: waar kan je terecht zodat er ook echt iets gebeurt met het individuele probleem? Natuurlijk allereerst bij de instantie waar het probleem zich voordoet. Niet zelden vinden cliënten en hun familie echter geen gehoor, laat staan een oplossing voor het probleem. Soms kunnen klagers zelf initiatief nemen om een zorgprobleem op te lossen.

Blunders

De IGZ verdedigde zich in de aanklacht van Tros Radar – en van de Ombudsman – met de stelling dat “er een verschil is tussen wat de inspectie wettelijk hoort te doen en wat de verwachting is die burgers en delen van de politiek daarover hebben”. Moet de inspectie individuele zorgblunders onderzoeken of de optelsom van verschillende blunders bij dezelfde instelling? Dat laatste, lijkt me, maar dan moeten er wel individuele meldingen binnenkomen.

Homotherapie

Moet de IGZ de homotherapieën controleren? Er is ongetwijfeld niet alleen een christelijke homotherapie, maar ook een van de Joden of de Moslims. Maar die groeperingen zijn slimmer en declareren de ‘therapie’ niet bij een publieke verzekeraar. Want daar krijg je alleen maar discussie van. Controle is hier verloren tijd en geld. Soms moet je zorgaanbod dat de samenleving niet accepteert, gewoon verbieden. (Zorgvisie – Carolien Stam)

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. laten we eerlijk zijn: heterofielen willen toch ook niet gebrainwashed worden, omdat het ze dan beter uit komt?
    Uberhaupt is dit geen indicatie om behandeld te worden!?
    Overigens het is misleidend om deze therapie op basis van andere indicatie toe te passen en dat in de regel dan wel gedaan wordt?????

  3. Grote kans dat het hier om een “broodje Aap-verhaal” gaat. Ik hoop dat alle verontwaardigde bobo’s (incl. Minister van VWS) flink te kijk worden gezet, wanneer dit zo blijkt te zijn.
    En als het wel waar blijkt te zijn dan is er eerder sprake van een tuchtwaardige situatie (BIG) dan dat de loze kreet “dit betalen we niet meer”de wereld wordt ingeslingerd

  4. Carolien Stam vraagt zich af waar individuele personen terecht kunnen met hun klacht, of vermoeden van een klacht. Welnu, sinds 1-1-2011 heb ik een praktijk geopend voor begeleiding en bijstand, Amiz geheten. Zie http://www.amiz.nl. De praktijk is heel laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. In een vroegtijdig stadium valt veel te winnen en kan een klacht voorkomen worden.

  5. Het is inderdaad bijzonder kortzichtig om dingen die je niet bevallen (maar ook geen schade berokkenen) maar te verbieden omdat je het er niet mee eens bent. Ernstig dat dit een journalist betreft die pretendeerd onpartijdige journalistiek te bedrijven. Volgens mij dient zo iemand zich publiek in ieder geval niet zo uit te laten over zaken.
    Verder vind ik de laatste tijd dat Zorgvisie ruimte geeft aan meningen die wel heel riskant zijn.
    Prive data verzamelen en massaal commercieel verwerken heel gewoon vinden met het label Big Data.
    Het verbieden van zaken waarvan mensen geen last hebben, die volledig vrijwillig gebeuren en slechts een margeproduct zijn, van een groepering die zich daar mogelijk prettig bij voelt. Waarom? Omdat het je raakt? Omdat je er verder nog nooit iets van hebt gemerkt en niet mee te maken hebt? Heb je er dan last van/ problemen mee?
    Ik vraag me af of de redactie zich niet moet gaan bezinnen op de koers met huidige bloggers. Jullie zijn een kwaliteits nieuwsbron maar zo vervreemd je jezelf van je doelgroep en lijk je steeds verder te polariseren en misschien wel richting extremisme te gaan.

  6. Helemaal eens met Dick. Het lijkt wel een soort moderne heksenjacht geworden, waarin alles moet worden verboden wat de meerderheid niet welgevallig is.
    Soms moet je gewoon accepteren dat er groepen mensen zijn die anders tegen zaken aankijken dan de meerderheid doet. En als ze daarmee anders willen omgaan, dan is dat ook vrijheid. Dat is het leuke van een vrij land. Kennelijk is er gewoon een markt voor andere aanpakken. Dat heet marktwerking.

  7. Moeten Zorgvisie (en alle andere media) niet eerst ‘feiten checken’ voordat er weeer iets wordt geroepen of vooral elkaar als media na gesproken? Want ‘homotherpieen’blijken niet te bestaan laat staan te worden vergoed! En is de ‘dwang’ van ‘de meerderheid +’1’, nu het criterium van wat de samenleving dient te accepteren? Er zijn in de recente geschiedenis voorbeelden van de kortzichtigheid van deze uitspraak! Omgaan met minderheden is juist lastig als deze iets anders zeggen dan jij graag hoort. Dan maar gewoon verbieden? Kom op Zorgvisie!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.