Het ging over het manifest Veilige Medicatie en ICT dat was aangeboden door de koepels van zorgaanbieders en waarin gepleit werd voor een spoedige invoering van een landelijk elektronisch medicatiedossier (EMD).
Medicatiefouten
Het manifest werd aangeboden door KNMP-voorzitter Martin Favié en in zijn toespraak verwees hij naar de 90.000 ziekenhuisopnames per jaar als gevolg van vermijdbare medicatiefouten. Die zouden volgens de gezamenlijke koepels van zorgaanbieders met behulp van een EMD voor een belangrijk deel voorkomen kunnen worden.
Urgentie
Inmiddels zijn we zes jaar verder en ergens in al die jaren moet het gevoel van urgentie zijn weggeëbd. Want uit de zojuist gepubliceerde voortgangsrapportage van minister Klink blijkt dat halverwege 2010 nog maar 28 procent van de apotheken en 9 procent van de huisartspraktijken aangesloten zijn op het landelijk schakelpunt. Niet dat er te weinig geld tegenaan is gegooid. In acht jaar tijd ruim 200 miljoen euro. Daar kun je toch mooie dingen voor doen.
Hoop
Maar er gloort hoop aan de horizon. Huisartsen en apothekers mogen misschien niet meer zo enthousiast zijn als zes jaar geleden, subsidies doen wonderen. Tot 1 juli dit jaar konden de huisartsen en apothekers een subsidie aanvragen voor aansluiting op het LSP en dat hebben ze inmiddels bijna allemaal gedaan.
Gekwalificeerd
Daar komt nog bij dat vrijwel alle leveranciers inmiddels zijn gekwalificeerd voor aansluiting op het LSP, waaronder PharmaPartners die een belangrijk deel van de markt voor huisarts- en apothekerssystemen heeft.
Migreren
Bovendien hebben diezelfde leveranciers onlangs laten weten dat ze volgend jaar gaan migreren van de verouderde OZIS-standaarden naar de LSP-standaarden. Dus het zou zo maar eens kunnen dat over een à twee jaar eindelijk dat EMD echt van de grond komt. Een paar jaar later dan de in 2004 nog bevlogen zorgaanbieders hadden gewild, maar toch. En dan maar eens kijken of ook het aantal ziekenhuisopnames inderdaad terugloopt en al die miljoenen aan investeringen het waard zijn geweest. (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)
90000 opnames is niet juist. Het betreft een extrapolatie uit een niet echt solide studie. Jammer dat op dit soort onderzoeken beleid wordt gemaakt. Dat het al 200.000.000 gekost heeft spreekt boekdelen. Verspild geld.