Het is mij opgevallen dat veel ict-bedrijven in de zorg op volle snelheid doorwerken. Infrastructuur, techniek en werkprocessen zijn de afgelopen jaren zo ver ontwikkeld dat het niet uitmaakt waar een ict’er is; hij of zij kan overal ter wereld met een laptop en een internetverbinding toegevoegde waarde leveren aan de business. We wisten eigenlijk wel dat het zou kunnen, maar nu het moet, lukt het ook. Ik word daar vrolijk van.
Vrolijk in crisistijd
Natuurlijk ben ik niet vrolijk over de oorzaak en ook niet over de gevolgen die de crisis heeft voor mensen en bedrijven. Ondanks het nepnieuws dat af en toe opduikt, leveren de huidige hulpmiddelen, die nagenoeg iedere Nederlander ter beschikking heeft, de mogelijkheid om snel en volledig geïnformeerd te zijn. Iedereen kan informatie uitwisselen met wie dan ook ter wereld, in beeld en geluid. Dat zou aan het einde van de vorige eeuw veel minder goed en snel gefunctioneerd hebben. Ik durf gerust te beweren dat moderne ict-middelen de schade voor gezondheid en economie aanzienlijk beperken. Als ict-leveranciers werken we hard om te bedenken hoe we onze klanten juist nu nog beter kunnen helpen door gezamenlijk op te trekken en bepaalde techniek(en) tijdelijk om niet aan te bieden.
Corona-apps
En dan natuurlijk de corona-apps. Bijna iedereen heeft ervan gehoord, maar weinigen weten wat deze apps (zouden moeten) kunnen. Het is ook maar net waarvoor je ze wilt gebruiken. Het is bijzonder om vanaf een afstand te zien hoe dit proces verloopt. Er wordt geroepen dat een app in combinatie met bluetooth ‘the way to go’ is. Tja, zo werkt het dus niet. Technocratisch geklets zou ik het willen noemen. Natuurlijk hebben we haast en willen we dat snel resultaten geboekt worden, maar het vraagt wel enige zorgvuldigheid en geen aanbestedingsprocedure van een paar dagen en een weekend hacken.
Samen de regie nemen
Een ander lichtpuntje in deze tijd: het ministerie van VWS stroopt de mouwen op en gaat aan de slag. Ze worstelt met de rollen van probleemeigenaar, opdrachtgever, uitvoerder en toezichthouder. Maar ik juich de geestdrift toe en moedig de minister en zijn ambtenaren aan om de regie te blijven voeren. In deze tijd, die om samenwerking en verbinding vraagt, is regie een voorwaarde. Als ict-industrie willen we daaraan graag een concrete bijdrage leveren. Wordt het niet tijd om als ministerie van VWS, zorgverzekeraars, zorgkoepels én ict-industrie in die regie samen op te trekken? Deze crisis bewijst dat het samen kan.
Tot slot roep ik alle organisaties die ict inzetten ter ondersteuning van hun werkprocessen op de beschikbare technologie te omarmen om op die manier in de toekomst nog weerbaarder te zijn in tijden van crisis.
Eddy van de Werken, voorzitter OIZ