De minister en de staatssecretaris hadden liever gezien dat alle leden van de Vereniging van Bestuurders in de Zorg het accreditatietraject hadden doorlopen. Maar ze willen niet te veel dwang uitoefenen. Daarom zijn ze positief over de inspanningen. Dat schrijven ze in een voortgangsrapportage aan de Kamer. Die deze week met hen gaat debatteren over de governance, het gehele palet van verantwoording naar de samenleving.
Het veld is blij dat een wet voor goed bestuur vorig jaar van tafel is gehaald en dat de minister en de staatssecretaris ruim baan geven aan het professionaliseren van het bestuurdersvak. Ook de toezichthouders gaan accrediteren en reflecteren. Ze hebben daarvoor zelf bouwstenen ontwikkeld, met ondersteuning van voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer. De bouwstenen worden momenteel doorontwikkeld tot een accreditatietraject.
Geen onbeperkt vertrouwen
Hier hadden de bewindslieden het bij kunnen laten. Maar het vertrouwen in het zelfreinigende vermogen van de zorgbestuurders en toezichthouders is niet onbeperkt. Sinds 1 januari ziet de Inspectie voor de Gezondheidszorg toe op goed bestuur, speciaal bij nieuwe zorginstellingen. Tegelijk ondersteunen de bewindslieden de emancipatie van de cliëntenraden. Die winnen aan belang.
Verder krijgen minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn de steun van de minister van Veiligheid & Justitie. Die komt met een nieuw wettelijk kader dat er ondermeer toe leidt dat bestuurders en commissarissen met een tegenstrijdig belang bij een kwestie zich voortaan afzijdig moeten houden van de besluitvorming over die bewuste zaak. Een gewoonte wordt daarmee bij wet verankerd.
Medisch-specialistisch bedrijf
Opvallend is dat ook het medisch-specialistisch bedrijf (MSB) wordt genoemd in de voortgangsrapportage. Want inderdaad. Goed bestuur in een ziekenhuis zou een stuk gemakkelijk gaan zonder medisch-specialistisch bedrijf of -bedrijven. Want er zijn ziekenhuizen met verschillende MSB’s onder één dak. De bewindslieden gaan in gesprek met de ziekenhuizen en de Federatie om te kijken of de belangen van specialisten en het ziekenhuis meer op één lijn kunnen komen. Zonodig zal daarvoor de wet worden aangepast. Bij goed bestuur hoort namelijk ook dat je misstappen repareert.
Nu nog een accreditatietraject voor bewindslieden en het hogere management van het ministerie. Gelijke monniken, gelijke kappen.
Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>