Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Inkoopbeleid Menzis slechte zaak

Op 17 oktober dient een kort geding dat Mathot, een leverancier van stomahulpmiddelen, heeft aangespannen tegen zorgverzekeraar Menzis. Als Stomavereniging volgen we deze rechtszaak nauwlettend. We vrezen namelijk dat de uitspraak van de rechter ernstige gevolgen kan hebben voor alle 38.000 mensen met een stoma in Nederland, en indirect voor alle andere zorgconsumenten.
Annebraakman660
Anne Braakman, directeur Stomavereniging

Mensen met een stoma hebben hulpmiddelen nodig om goed in de samenleving te kunnen functioneren. Als werknemer, ouder, vrijwilliger of anderszins. Welke hulpmiddelen je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Je leeftijd bijvoorbeeld, het soort werk dat je doet, het type stoma en de onderliggende aandoening of ziekte. Voor iedereen is dat anders, maar één ding staat vast: je hebt recht op de hulpmiddelen die je nodig hebt. Het zogeheten functioneringsgericht voorschrijven. Daarover zijn wettelijke afspraken gemaakt.

Dat is de theorie. De praktijk is helaas dat de levering van hulpmiddelen voor stomazorg onder druk staat. De verzekeraars spelen daarin een belangrijke rol. Zoals in de rechtszaak waarin op 17 oktober uitspraak wordt gedaan.

Afspraken Menzis met leveranciers hulpmiddelen

Waar gaat de zaak precies over? Menzis heeft de afgelopen maanden afspraken gemaakt met enkele leveranciers van hulpmiddelen, waarbij er stevige druk is gelegd op de prijs. Op zich is daar niets mis mee. De zorg in Nederland is duur, en alles wat we kunnen doen om de groei van die kosten binnen de perken te houden, moeten we aangrijpen. Dat is in het belang van ons allemaal.

Bedragen onder de inkoopprijs

Maar het wordt anders als de prijzen te laag zijn, en dat is hier aan de orde. Het gaat om, zo blijkt uit reacties van diverse betrokken partijen, bedragen onder de inkoopprijs. Volgens leverancier Mathot kun je op die manier geen goede stomazorg leveren. Dus hebben ze aan de rechter gevraagd om de afspraken met de aanbieders die onder de kostprijs leveren, ongedaan te maken.

Ik ben het daar van harte mee eens. De kwaliteit van de zorg mag niet lijden onder de op zich gerechtvaardigde wens om de kosten van de zorg in de hand te houden.

Inkoopbeleid Menzis

De kans dat de rechter Menzis gelijk geeft, is zeker niet ondenkbeeldig, en dat is niet wenselijk. In Nederland is afgesproken dat iemand met functieverlies het meest adequate hulpmiddel krijgt om dat functieverlies te compenseren. Maar als we de kant opgaan die Menzis met zijn inkoopbeleid bewerkstelligt, dan keren we terug naar de tijd van voor het functioneringsgericht voorschrijven. Dan krijgen mensen niet langer meer de hulpmiddelen die ze nodig hebben. Dat is niet in belang van onze leden, en op termijn ook niet van alle anderen in Nederland die zorg nodig hebben.

Anne Braakman, directeur Stomavereniging

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.