Wie gebruikt inmiddels de Coronamelder-app? Nou ja, gebruiken… Als je ‘m installeert, gebruik je hem wel, maar je doet er niets mee. Tenminste, zolang jezelf niet besmet bent. Wanneer je wel covid-19 hebt, kun je in samenspraak met de GGD de app gebruiken om anderen te informeren over jouw besmetting, geheel anoniem.
Wat het ministerie van VWS heel goed heeft gedaan, is het inzetten van onderzoeksjournalist Brenno de Winter. Een invloedrijke criticaster aan je product koppelen is een briljante zet. Want daarmee is een groot deel van de weerstand tegen de app verdwenen.
Vier miljoen keer gedownload
Medio november is de Coronamelder-app vier miljoen keer gedownload. Dat kun je redelijk succesvol noemen. Daarmee heeft naar schatting 20 procent van de bevolking de app in gebruik. Maar om echt effectief te zijn is meer dan 70 procent nodig.
Zouden ze ook bijhouden hoe vaak de app gedeïnstalleerd wordt?
Coronamelder is geen killer app
Gefascineerd kijk ik naar het gebruik van de vele apps in de wereld en ik vraag mij af: ‘Waarom lukt het die toepassingen wel en die zovele andere niet?’ Whatsapp, TikTok, Tikkie, Instagram: allemaal succesnummers. Waarom heeft nog niet iedereen de Coronamelder op zijn telefoon?
Ik heb eens rondgevraagd. Een korte bloemlezing: ‘Ik blijf toch al zoveel mogelijk thuis’, ‘Hij doet het niet op mijn telefoon’, ‘Voor wie zou ik dat doen?’, ‘Ik hoorde dat je dan veel valse meldingen krijgt.’
Het is duidelijk: de Coronamelder is geen killer app. Je installeert ‘m vooral voor een ander, zelf word je er niet beter van. Je hebt er ook geen plezier van en het levert ook geen geld op …
Dergelijke zaken worden nooit een succes omdat er een groot beroep wordt gedaan op de collectiviteit. Misschien werkt het in China, onder druk van de overheid, wel maar niet in het vrije Nederland.
Installeer de app
Ik heb de Coronamelder sinds augustus actief op mijn telefoon. Zelf heb ik nog niet aantoonbaar corona gehad, maar ik heb ook nog geen melding van de app gehad. Ik ben van mening dat als we met z’n allen een beetje meer vrijheid willen hebben dat iedereen de app zou moeten installeren.
Dus: installeer de app. Niet zo zeer voor jezelf, maar wellicht help je er een ander mee.
Door: Eddy van de Werken, productmanager bij Centric en voorzitter OIZ.