Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Redactioneel: IZA kan uitvaren, maar LHV voorlopig aan wal

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.
Op LinkedIn gaan de blije foto’s rond. Tegen de achtergrond van drie enorme rode letters, I-Z-A, zetten de voormannen en –vrouwen van de zorg hun handtekening op een groot ceremonieel bord. Op het bord staan vakjes voor alle organisaties die het Integraal Zorgakkoord hebben getekend. ‘Historisch’ noemt minister Kuipers van VWS het akkoord dat vrijdagavond is ondertekend.

De blijdschap is begrijpelijk. Bestuurlijke akkoorden per sector hadden hun beste tijd gehad. Ze hadden de kostengroei ingeperkt, maar boden onvoldoende antwoorden voor de grote domein-overstijgende vraagstukken in de zorg. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) adviseerde in plaats daarvan een integraal akkoord dat minder over de centen en meer over inhoud ging. De Raad was optimistisch. Als er vanaf 2021 aan werd gewerkt, moest het mogelijk zijn om in 2023 met een integraal akkoord in te gaan. Dat is nu gelukt, maar de weg ernaartoe zou zelf de grootste optimist de moed in de schoenen doen zakken.

Kink in de kabel

Door de val van het derde kabinet Rutte en de lange formatie na de verkiezingen, werd er eigenlijk pas in 2022 echt een begin gemaakt. Toch werd een ambitieuze deadline gesteld. Voor de zomer zouden de onderhandelende partijen afspraken maken. Er kwam een tweede kink in de kabel. Ronnie van Diemen, directeur-generaal Curatieve Zorg op VWS, legde haar functie neer. Als gevolg kwamen de onderhandelingen stil te liggen. ‘Tegen de zomer’ werd ‘na de zomer’, maar zowaar: nog voor het eind van de zomerstop lekte er een eerste versie uit.

Bezuinigingen

De bezuinigingen op de wijkverpleging en de huisartsenzorg trokken direct de aandacht. Er stond bovendien niets in over het dichten van het loongat tussen de zorg en andere sectoren. Juist die delen van de zorg die het werk dicht bij de patiënt doen, huisarts, thuiszorg, ouderenzorg, leken aan het kortste eind te trekken. Met nog maar een maand te gaan tot Prinsjesdag, de informele deadline, moesten de bewindslieden van VWS terug naar de onderhandelingstafel.

Toezeggingen

De ziekenhuizen, umc’s, grote ggz-aanbieders en de Patiëntenfederatie hadden al aangegeven het akkoord te zullen ondertekenen. Met toezeggingen over onder meer hogere tarieven trok minister Kuipers de thuiszorg en wijkverpleging over de streep. Ook een deel van de huisartsen bracht na een brief van de minister een positief advies uit. Het was echter niet genoeg om de grootste branchevereniging van huisartsen LHV te overtuigen. De vereniging liet vrijdag weten niet te mee te tekenen, maar liet de deur wel op een kier staan. ‘We hopen dat er in de komende maanden nog nadere afspraken zijn te maken over voorwaarden voor overeenstemming. Dan komt er mogelijk vertrouwen en ruimte voor ondertekenen.’

Aan de kant

Als dat vertrouwen er komt is er op het grote ceremoniële tekenbord misschien nog wel een plekje. Tussen de logo’s van de tekenende partijen staat op een paar plekken een grijzig vlak met alleen de letters IZA erin. Dat is te zien op de blije LinkedIn-foto’s. Als ze de grijze papiertjes weghalen, staat op de volgende blije foto misschien wel de LHV op één van die plekken. Historisch, dat is een akkoord dat een van de grootste onderhandelaars aan de kant laat staan in ieder geval.

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Iedereen vergeet even dat naast de LHV ook MIND het IZA niet ondertekend heeft. Het toont maar weer aan dat VWS en Kuipers uiteindelijk helemaal niks op hebben met het belang voor de patiënt en die stem dus niet serieus nemen. Iedereen die moeilijk deed over het tekenen van het akkoord kreeg nog wat kruimels om ze over de streep te trekken, het NEE van MIND is zonder slag of stoot geaccepteerd.
    Dit schip stoomt af op een storm die zijn weerga niet kent, er zullen vele passagiers sneuvelen. Maar alles is goed verzekerd dus die verliezen zijn gedekt en ingecalculeerd, niks aan het handje volgens rederij VWS.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.