Maatschappelijke ontwikkelingen en de groeiende en complexere vraag naar zorg maken het dringend noodzakelijk om het beroepenhuis van verpleegkundigen en verzorgenden te actualiseren en op te waarderen. Daarmee komen we tegemoet aan de behoeften van patiënten in de toekomst, waaronder een sterk groeiende groep chronisch zieken en kwetsbare ouderen. Dat is de belangrijke constatering in het rapport V&V2020 Leren van de toekomst, dat het fundament vormt onder het nieuwe beroepenhuis van de verpleging en verzorging.
Veel reacties
De nieuwe beroepsprofielen, die V&V2020 op 8 maart jl. presenteerde, roepen veel reacties op. Enthousiaste, instemmende en kritische: alle geven blijk van welkome betrokkenheid. De reacties scherpen het denken over de inhoud van de profielen én over de aanpak in de komende jaren, op weg naar 2020. Zoals minister Schippers het bij de presentatie zei: ‘not-invented here’ zeggen, is veel te makkelijk. Dus ik nodig echt iedereen uit om hier positief over mee te denken en om in dat gesprek weer een stapje verder te komen over hoe we het in de toekomst gaan doen.’
Onrust over beroepstitels
Het is jammer als in kritische geluiden de nuance verloren gaat. Dan ontstaat er een onnodig negatieve toonzetting en berichtgeving die lang niet altijd op feiten is gebaseerd. Die veroorzaakt onrust over beroepstitels en BIG-registraties die verloren zouden gaan, titels die vervangen zouden worden door andere, degradatie. Kort en duidelijk: V&V2020 gaat over 2020. Niemand verliest haar of zijn huidige titel en BIG-registratie. ‘Zorgkundige’ is geen vervangende titel voor ‘verpleegkundige’, het is een nieuwe beroepstitel. Alle V&V-beroepen worden opgewaardeerd – in het licht van de grote en complexe zorgvraag die op ons afkomt. En rekening houdend met de enorme veranderingen in de organisatie van de zorg.
Wetgeving, praktijk en curricula
De volgende stap? De aanbevelingen van V&V2020 liggen nu bij minister Schippers van VWS. Zodra zij het groene licht geeft, kunnen de beroepsgroep, opleiders en werkgevers aan de slag. Niet voor niets is het jaar 2020 als richtpunt gekozen. Er moet namelijk nog een flink aantal stappen worden gezet om de profielen concreet gestalte te geven in wetgeving, werkpraktijk en curricula. V&V2020 stelt voor dat de beroepsgroep de overgang naar een nieuw beroepenstructuur stap voor stap maakt, met behoud van ieders positie. Voor de huidige verpleegkundigen, zowel niveau 4 als 5, en verzorgenden-IG verandert er dus niets.
Met de presentatie van de nieuwe beroepsprofielen is de toekomst al begonnen. Ik roep verpleegkundigen en verzorgenden en alle veldpartijen op – juichend of terughoudend, positief of kritisch – om samen de kansen te grijpen. Voor een mooie toekomst, met zorg vormgegeven.
Marian Kaljouw, voorzitter V&VN
Meer informatie
Alle informatie en documenten zijn te vinden op www.venvn.nl. Degenen die binnen een half uur op de hoogte van de grote lijnen willen zijn: ook de presentaties van Pauline Meurs en Marieke Schuurmans zijn daar online te bekijken.
Lees ook
Mbo-verpleegkundige wordt zorgkundige
‘30.000 mbo-verpleegkundigen kun je niet missen’
Whats in a name, het gaat idd om de handen aan het bed. Al die mensen met niveau 5, prima goed geleerd, maar de praktijk heeft niveau 4, ziekenverzorgende ( ben ik) VIG ers en verzorgende en helpenden nodig. Alleen de negatieve opmerking over de thuiszorg vind ik minder Nico: WIj hebben wel degelijk heel veel verantwoording, werken alle dagdelen alleen niet aan eengesloten, werken in de weekenden, nachten, feestdagen en noem maar op. Ga bij de thuiszorg werken als je nog enigzins tijd wilt hebben voor de client en niet gehaast in een verzorgingshuis of verpleeghuis rennen van de ene naar de andere. En stop je tijd allemaal niet in zinloze discussies over titels. Wees trots op je diploma wat dat ook is en draag je speld en uniform met trots. Yes, ik ben ziekenverzorgend of zo u wilt VIG er in de zorg en 55 jaar.
Marjan, ik weet dat je nog als verpleegkundige werkte in Goes. je weet heel goed wat verpleegkundige inhoud! Maar blijf af van verpleegkundige niv.4 en ga aan de slag voor niv.5 die meer erkenning willen…. ga hun titelnaam dan maar veranderen in
verpleegspecialist. maar blijf van de titel verpleegkundige niv.4 AF
tegen die tijd ben ik met pensioen!
Laat me niet gek maken!!!!!!!!
Graag of niet, helaas van al die ervaring die ik opgebouwd heb en waarvan de heren professoren dachten opnieuw een examen zonodig(om hun ego te prikkelen) TE MOETEN OVERDOEN?!
@t Nico, je schrijft het helemaal zoals het zal gaan. Zoals alle ziekenverzorgenden in het verleden de naam kregen van verzorgende individuele gezondheidszorg.Titel ziekenverzorgende raakten ze kwijt. Nu weet geen enkele organisatie meer het verschil in opleiding van verzorgende plus en Vig-ers/ziekenverzorgende.De opleidingen wat nu wordt gegeven is een lachertje. In mijn tijd was het flink studeren op anatomie pathologie etc etc.
Medewerkers die 3 jaar een stevige opleiding hebben gevolgd worden flink afgewaardeerd in de zorg.
je schrijft het juist en het zal ten koste van geld er door worden gedrukt.
De beroepsprofielen bestaan uit twee delen:
1) Het nieuwe beroepenhuis: Zorgkundige, Verpleegkundige en Verpleegklundig Specialist
2) De inhoud van de beroepsprofielen, met als uitgangspunt: “Het is belangrijker te weten welke persoon een ziekte heeft dan te weten welke ziekte een persoon heeft”
Verder wordt in de beroepsprofielen het bevorderen van zelfmanagement als één der kerntaken gezien. Er wordt een continue, cyclische proces van klinisch redeneren geopperd: Risico-inschatting, Vroegsignalering, Probleemherkenning, Interventie en Monitoring. En de resultaten van verpleegkundig handelen moeten zichtbaar worden.
Over het eerste deel (het beroepenhuis) lees ik veel kritiek, maar wat vinden jullie dan van het tweede deel – de échte inhoud?
Mooi geschreven Marjan, maar het stukje roept bij mij (en alle – mogelijke – toekomstige) patiënten wat vragen op.
[quote] “Daarmee komen we tegemoet aan de behoeften van patiënten in de toekomst” [einde quote]
Denk je nu echt dat het veranderen van titels (of dat nu op- of afwaarderen is) ook maar in de verste verte iets te maken heeft met de ‘behoefte’ van de toekomstige patiënt? (over de huidige patiënt praten we voor het gemak maar niet). Wat een onzinnige en ver van de praktijk staande gedachte zet je daar op papier! Wat de patiënt (zowel huidige als toekomstige) behoeft, is goede, adequate en deskundige zorg AAN het bed! Het maakt diezelfde patiënt geen steek uit, of de zorgverlener MBO, HBO, master of wat dan ook is: als de zorg maar goed is.
En WIE levert dan doorgaans die zorg aan bed? In het algemeen gezien, zien we daar toch voorkeur voor de mbo-4-verpleegkundige. De hbo-verpleegkundige heeft dan wel enorm veel (theoretische) kennis maar de bed-site-vaardigheden (om het even gechargeerd te zeggen) laten veelal te wensen over: de blik is meer gericht op managen, kwaliteitszorg (ook heel belangrijk, dat bestrijd ik niet) en ontwikkeling van het beroep (zoals nu: het splitsen en opwaarderen van hbo-v’er t.o.v. mbo-4-v’er?).
“Verplegen” is meer dan alleen kwaliteitszorg, beroepsontwikkeling en managen: het is VOORAL de patiënt verzorgen, zich prettig laten voelen, de noodzakelijke handelingen verrichten. En het liefst ook: een “aai over het bolletje” (zoals de moeder bij haar kind doet voor troost) en een babbeltje. Kwaliteiten die perfect passen en aanwezig zijn bij de mbo-4-v’er.
Mocht de mbo-4-v’er alleen nog maar “zorgkundige’ worden, dan wordt het ‘verplegen’ bij deze buitengewoon vaardige groep weggenomen om dat te plaatsen bij een veel minder vaardige en meer theoretische groep. Gelijktijdig mag de zorgkundige dan alleen nog maar gaan zorgen: bed verschonen, ondersteek leveren en weghalen, helpen bij eten en andere simpele taken.
Geen devaluatie? Natuurlijk wel! Van ‘verplegen’ blijft voor de mbo-4-v’er alleen maar ‘zorgen’ over en de hbo-v’er mag het ‘zorgen afschuiven naar zijn/haar lager betaalde/lager geclassificeerde en ondergewaardeerde ‘zorgkundige’ en pikt zelf alleen het ‘verplegen’ er uit.
Ergo ontstaat er er niet terechte differentiatie tussen de verschillende ‘handen aan het bed’, zullen hbo-v’ers waarschijnlijk meer salaris gaan eisen (de zorg was blijkbaar nog niet duur genoeg) en nemen werkgevers vooral onderbetaalde mb-v-v’ers aan vanwege de lagere kosten en het feit dat ze stiekem toch alles kunnen waarvoor ze anders 2 mensen (een mbo-4-v’er EN een hbo-v’er) moeten aannemen.
[quote] “‘Zorgkundige’ is geen vervangende titel voor ‘verpleegkundige’, het is een nieuwe beroepstitel.” [einde quote]
Geloofd u dat zelf echt? Voor de mbo-4-v’er ziet dat er niet alleen anders uit: het IS anders! In plaats van ‘verplegen’ voortaan alleen ‘zorgen’! Dan kunnen al die studenten die voornemens zijn een mbo-4-v diploma te gaan halen, er beter voor kiezen om in de thuiszorg te gaan: veel minder verantwoordelijkheden, veel minder onregelmatig werk, veel meer waardering en hoogstwaarschijnlijk nog een betere beloning ook!
Kortom: zo differentieer je niet, je roeit gewoon een beroepsgroep uit die vervangen moet worden door overgekwalificeerde theoretici met een hoger salaris. Dat verbetert helemaal niets in de zorg, integendeel: de zorg gaat er zwaar op achteruit.
[quote] “De aanbevelingen van V&V2020 liggen nu bij minister Schippers van VWS” [einde quote]
We mogen toch hopen, nee: bidden, dat deze minister (hoewel ze daar nog op geen enkele wijze blijk van heeft gegeven) verstandiger is en beter nadenkt dan de bedenkers van dit onsympathieke plan. Helaas zal ook de minister wel eerst denken aan de besparingen en daarna pas aan de behoefte in de zorg.