Ziekenhuizen zijn dataproducenten van buitencategorie. Financiële data, onderzoeksdata, kwaliteitsdata, gezondheidsdata en ga zo maar door. Een goudmijn aan data, dat betekent kansen voor artificial intelligence. Toch lijken er nog altijd veel belemmeringen om AI op grote schaal in te zetten in de zorg.
400 AI-projecten
In het rapport Inventarisatie AI-toepassingen in gezondheid en zorg in Nederland, dat KPMG schreef in opdracht van VWS, worden 400 AI-projecten in de Nederlandse gezondheidszorg beschreven. Goed dat dit nu gebeurt, want tot nu toe waren het, gechargeerd gezegd, vooral 400 groepen enthousiastelingen die allemaal hun eigen wiel probeerden uit te vinden.
In het laatste Zorgvisie Tech magazine worden de belemmeringen uitgebreid besproken. Gebrek aan kennis wat er buiten het eigen project gebeurt, aarzelingen over samenwerking met techbedrijven, geringe beschikbaarheid van bruikbare data, de strenge privacywetgeving, certificeringen, problemen met de financiering en weinig samenwerking met zorgverzekeraars.
Brede samenwerking
Een hele rits aan obstakels. En juist daarom is het nieuws dat onlangs bekend werd over de samenwerking tussen de Nederlandse IC’s in het Dutch ICU Data Warehouse zo belangrijk. Ziekenhuizen werken samen, data worden gestructureerd, zorgverzekeraars zijn betrokken, er wordt gebruikgemaakt van de technologische- en datakennis van techbedrijf Pacmed en de privacywetgeving is van begin af aan meegenomen in het hele project.
Mark Hoogendoorn, professor Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit stelt in Zorgvisie Tech magazine: ‘AI heeft veel potentie in de gezondheidszorg en er is veel enthousiasme, maar er is ook nog een lange weg te gaan.’ Met het Dutch ICU Data Warehouse lijkt deze weg een stuk korter geworden.
Goed dat de hoofdredacteur hier aandacht aan besteed. Prof. Hoogendoorn verwoordt treffend de herkenbare hindernissen. “Not invented here”, ego’s, publicatiedrang en aarzeling samen te werken met partijen die een versnelling kunnen aanbrengen belemmeren de enorme potentie van AI uit te nutten. Mayo Clinic is een aantal jaren geleden al gestart met toepassen van AI om Sepsis eerder te detecteren. Resultaat is het decision support systeem Sepsis Dart™. Goedgekeurd door FDA (Class II) en CE. Recent werd het 2.500-ste bed aangesloten op het SEPSIS Dart™ systeem bij o.a. de ziekenhuizen Northside Hospital, UAB en Jefferson Health. Daarnaast past men AI al toe om beperkte IC capaciteit beter te benutten en flexibel op- en af te schalen in regionale IC netwerken.