Koepelverenigingen voor de gehandicaptenzorg Platform VG en de CG-Raad voelen het tij uitstekend aan. Zij schreven deze week een brief aan minister Klink. Met het verzoek of het kabinet a.u.b. geen miljard uit het AWBZ-budget wil snijden. Dat zou toch een zeer treurige manier zijn om het begrotingstekort te verlichten.
Zorgaanbieders in de AWBZ voelen net als de koepels aan hoe de wind waait. De strategen onder hen richten zich bij voorkeur op activiteiten waarmee privaat geld binnenkomt. Afhankelijk zijn van het almaar slinkende publieke geld is namelijk ‘bad business’. Aanbieders met een toekomstvisie richten zich daarom op het aanbieden van zorgarrangementen. Dat is particulier betaalde zorg die instellingen boven op het zorgzwaartepakket mogen leveren. Een andere, nieuwe geldstroom kan met de vastgoedportefeuille worden aangeboord. Hoewel, de casus Stichting Philadelphia Zorg leert dat bij die tactiek overdaad schaadt. ‘Bestuurlijke obesitas’ is ook ‘bad business’. De andere belangrijke casus van dit moment is Meavita Nederland. Het einde van dit conglomeraat leert zorgaanbieders dat er vrijwel geen stuiver te verdienen valt aan de Wmo. Een goed advies is dus om in zee te gaan met de Vebego’s, Asito’s en Facilicoms van deze wereld. Of om de huishoudelijke hulp maar helemaal af te stoten voordat de slechte resultaten ook het AWBZ-deel van de organisatie verpesten.
Toch gloort er een sprankje hoop aan het Wmo-front. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
Kristallen bol voor care
De toekomst voorspellen is soms best eenvoudig. Zo hoef je geen Nostradamus te zijn om te voorspellen dat de recessie gevolgen gaat hebben voor de langdurige zorg.
Het tij moet gekeerd! We zijn het van harte eens met onze collega’s van de CG-raad. In CSO-verband (de koepel van ouderenorganisaties) waarin verenigd de Unie KBO, PCOB, NOOM en de NVOG met samen meer dan een half miljoen leden hebben we eveneens een klemmend beroep op Balkenende gedaan om geen nieuwe ingrepen in de AWBZ te doen. Ouderen en mensen met een handicap die een beroep doen op de AWBZ hebben deze zorg echt nodig voor een menselijk bestaan en om deel te kunnen nemen aan de samenleving.