Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatschappelijke onderneming

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
We hebben lang moeten wachten op het standpunt van het kabinet over het uitkeren van winst door zorginstellingen. Jarenlang was de belofte dat ze in 2012 winst mogen uitkeren. Vlak voor het zomerreces is het zover. Het mag onder heel veel voorwaarden alleen in de cure en een instelling moet zich omvormen tot een maatschappelijke onderneming.
Maatschappelijke onderneming

De maatschappelijke onderneming is een organisatie die een maatschappelijk belang nastreeft. Het gaat om bijvoorbeeld een school, ziekenhuis, verzorgingshuis of woningcorporatie. De bewindslieden verwachten dat particulieren, gemeenten, goede doelenorganisaties en bijvoorbeeld zorgverzekeraars geld op tafel zullen leggen voor een participatie.

Winstuitkering beperkt

Bij de rechtsvorm van de maatschappelijke onderneming hoort een aantal eisen voor de omgangsvormen met de aandeelhouders, “winstbewijshouders” genaamd. Zij mogen een commissaris of lid van de raad van toezicht voordragen en ze mogen de voltallige raad van toezicht naar huis sturen. Ook moeten zij goed geïnformeerd worden over belangrijke beleidszaken. Dat is allemaal prijzenswaardig zolang de governance professioneler wordt. Alleen jammer dat het uitkeren van winst niet onder normale omstandigheden kan plaatsvinden. Er zijn tal van beperkende voorwaarden aan verbonden. Zo gaat het kabinet nog bepalen over welke activiteiten je winst mag uitkeren.

Gemiste kans

Het gevaar is dat straks alleen de kneusjes zich omvormen tot een maatschappelijke onderneming. Noodlijdende zorgorganisaties die nergens aan geld kunnen komen, kunnen als laatste redmiddel de nooduitgang van de maatschappelijke onderneming kiezen. Goed draaiende zorgorganisaties zullen waarschijnlijk geen trek hebben in het gedoe dat erbij komt. Die regelen hun geldzaken het liefst zelf en ook hoe ze nieuw kapitaal aantrekken. Investeerders met een verfrissende kijk op de organisatie van de gezondheidszorg zoals het Duitse Rhön-Klinikum en het Zweedse Capio haal je met de nieuwe rechtsvorm niet binnenboord. Dit is een gemiste kans om de Nederlandse zorg een kwaliteits- en doelmatigheidsimpuls te geven. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Onverantwoord ondernemen

Zorginstellingen mogen winst uitkeren

DSW: ‘Plan Klink te sneu voor woorden’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.