Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Malaise in de AWBZ

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De RVZ is consequent. Net als twee jaar geleden adviseert de raad dat de AWBZ kan worden opgeheven. Mocht het zover komen, dan zou dat wederom een ingrijpende stelselwijziging betekenen na de invoering van de Zorgverzekeringswet. De vraag is of het zover komt. In het regeerakkoord staat dat die er deze kabinetsperiode in ieder geval niet komt.
Malaise in de AWBZ

Het CDA en VVD zijn direct na het verschijnen van het rapport voor gaan liggen. Ook de staatssecretaris heeft herhaaldelijk laten weten meer heil te zien in het handhaven van de AWBZ, maar dan alleen voor mensen die echt onverzekerbaar zijn.

Op de korte termijn gaat er waarschijnlijk niets veranderen in de AWBZ. Dat betekent dat het jaarlijkse circus van knelpunten, cliëntenstops en wachtlijsten nog wel even zal aanhouden. De zorgvraag groeit harder dan het budget voor zorg. De rijksoverheid wil de AWBZ-premies niet verder laten stijgen en stelt jaarlijks een budgetplafond in. Is het geld op, dan kunnen zorgaanbieders niet anders dan patiëntenstops instellen.

Opvallend is de hardere koers die ActiZ onder druk van haar leden vaart. De brancheorganisatie laat voortaan het cliëntenbelang prevaleren. Ook al leidt dat tot botsingen met het ministerie, de zorgautoriteit en de zorgkantoren. ActiZ-directeur Aad Koster vindt dat de politiek knopen moet doorhakken: “Als er geen bereidheid is de AWBZ-premie te verhogen, moet er een discussie in de politieke arena komen over verkleining van het AWBZ-pakket of verhoging van de eigen bijdragen. Het is niet kies de problemen in de AWBZ af te blijven wentelen op de zorgaanbieders.”

Als zorgorganisaties die lijn ook in de praktijk volgen, gaan ze geen klanten weigeren die zich melden met een AWBZ-indicatie. Ook al zegt het zorgkantoor dat het budget op is. De rechter zal er wellicht aan te pas moeten komen om het recht op AWBZ-zorg ook echt tot een recht te maken. (Zorgvisie – Bart kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.