De JP van den Bent stichting uit Deventer ondersteunt 3800 mensen met een beperking bij hun leven. We doen dat als een organisatie die vanuit waarden werkt. We werken samen vanuit aanspreekbaarheid, eigenaarschap, leervermogen, professionaliteit, transparantie en vertrouwen. Betrokkenheid en bevlogenheid zijn daarbij onmisbaar. De krapte op de (zorg)arbeidsmarkt uit zich bij ons in minder keuze, doordat er minder reacties op vacatures komen. In deze tijd van hoogconjunctuur is ook voor ons de vijver waaruit wij vissen kleiner.
Persoonlijke ontwikkeling
Bij onze organisatie werken 2750 medewerkers. Hun diversiteit uit zich op allerlei manieren: mensen van alle leeftijden, met veel of weinig levenservaring, met verschillende opleidingsniveaus en achtergronden. Sollicitanten kiezen bewust voor de JP en vice versa. Als we merken dat mensen bij onze waarden passen, is een juiste opleiding of diploma van ondergeschikt(er) belang. We zoeken generalisten die met een open blik praktische verbindingen kunnen leggen. Een belangrijke eigenschap voor medewerkers is dat zij zich open durven te stellen voor de ander en kwetsbaar durven te zijn.
Medewerkers zijn ons kapitaal. Persoonlijke ontwikkeling en blijven leren staan voorop. We investeren – juist ook in tijden van laagconjunctuur – in training en opleiding in een open en toegankelijk leerklimaat. Elke medewerker volgt gemiddeld drie interne trainingen per jaar.
Cao belemmert
Met maatwerk en diversiteit als uitgangspunt ervaren we de cao als belemmerend en zelfs ‘knellend’. Het geeft ons én potentiële medewerkers geen vrijheid en flexibiliteit in de individuele benadering die we nastreven. Daarom zijn we vanaf begin 2019 het éénjarige experiment ‘Ruilmiddelen voor arbeid’ gestart. We experimenteren op vier pijlers: invulling geven aan het eigen rooster, maatwerk in verlof, een vaste onregelmatigheidstoeslag voor iedereen en flexibiliteit in de vakantie- en eindejaarsuitkering.
Medewerkers hebben hierdoor meer eigen regelruimte en verantwoordelijkheid en kunnen daarmee voor een passende balans tussen werk en privé zorgen. Een document met een breed pallet aan generieke en specifieke waarden zou meer recht doen aan onze medewerkers dan een cao.
Lange termijn
Wat arbeidsmarktvraagstukken betreft geloven we niet in ‘lapmiddelen’ op korte termijn. Onze visie op lange termijn vormt de basis voor concrete initiatieven. Een greep hieruit: we gaan niet mee in de ‘arbeidsmarktgekte’, maar zoeken naar aanvullende maatregelen die ondersteunend zijn aan het versterken van onze interne waarden, denk bijvoorbeeld aan flexibiliteit en het faciliteren van opleidingen. We investeren niet in hogere salarissen of bonussen, maar in het ontwikkelen van mensen. We hebben een werving- en selectieproces primair gericht op waarden en minder op competenties en diploma’s. Op regionaal niveau maken we afspraken met ROC’s om mensen op te leiden. We nemen graag zij-instromers in dienst en laten hen onze visie en manier van werken ervaren. Zo profiteren we van kennis en kunde vanuit andere sectoren. We kijken goed welke persoon geschikt is voor welke functie of werkplek en nemen geen overgekwalificeerde medewerkers aan.
Ruud Klarenbeek, JP van den Bent stichting
Op 18 april neemt Ruud Klarenbeek deel aan een Round Table van Zorgvisie bij IBO Qualified Business School over ‘eigenaarschap als instrument om medewerkers te binden in de huidige arbeidsmarkt’. In de aanloop naar de bijeenkomst geven verschillende deelnemers hun visie in een blog. Lees ook de visies van Wendela Hingst van Dianet en Ronald Schmidt van Cordaan.
Op 18 april vindt daar eveneens de uitreiking plaats van de prijs voor de Zorgmanager van het Jaar. Aanmelden voor de bijeenkomst kan hier.