Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

No pain, no gain

Laurens van der Tang
Wie investeert er nu eigenlijk in betere zorg? Zijn het de zorginstellingen? Niet echt. Die hebben te maken met flinke bezuinigingen en kunnen maar mondjesmaat investeren.
No pain

Zijn het dan de verzekeraars? Soms investeren zij een beetje in betere zorg, maar uiteindelijk behoort dat niet tot de ‘core business’ van een verzekeraar. De overheid? Niet werkelijk. Er wordt heel veel zorg vergoed uit publieke middelen en er zijn de nodige subsidies en faciliteiten, maar wie een flinke investering wil doen in betere zorg klopt niet snel bij de overheid aan. De wetenschap dan? Zeker, die doet het nodige, maar het gaat hen vooral om fundamenteel onderzoek. Op lange termijn uitermate belangrijk, maar de praktische toepasbaarheid in het hier en nu is vaak beperkt.

Investeringsverzoek

Wie investeert dan wel? Onlangs woonde ik een board meeting bij van een investeringsmaatschappij waar ik bij betrokken ben. We beoordeelden het verzoek om mee te doen aan een financieringsronde van 20 miljoen dollar. Het verzoek kwam van een onderneming waar we al tien jaar aandeelhouder van zijn. Het betreffende bedrijf heeft een slim en eenvoudig product ontwikkeld voor het monitoren van patiënten, dat tot nu toe vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen wordt toegepast. Het product heeft zich inmiddels ruimschoots klinisch bewezen door middel van wetenschappelijke studies in tal van landen. Bovendien is het product goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. Aan goede referenties dus geen gebrek.

Nog geen succes

Toch gaat de verkoop langzaam en moeizaam. In 2013 deed het bedrijf nog steeds maar 1 à 2 miljoen dollar omzet. Het verlies was een veelvoud hiervan. De investeerders hebben tot op heden zo’n 50 miljoen dollar geïnvesteerd. Maar het geld is bijna op; vandaar het verzoek er nog eens 20 miljoen dollar bij te doen. Hopelijk is dat voldoende om de doorbraak te bewerkstelligen en het break-evenpoint te bereiken. Het ziet er naar uit dat deze financieringsronde gaat slagen. Het is te hopen voor de betreffende investeerders dat zij hun geld terugverdienen. Onmogelijk is het niet, maar zeker is het allerminst.

Risico’s nemen

Wie investeert er in betere zorg? Dat zijn uiteindelijk vooral bedrijven en private investeerders. Met elkaar investeren zij jaarlijks wereldwijd honderden miljarden in betere zorg. Uiteraard beogen zij winst. Maar zij zijn bereid om risico’s te nemen die men in de zorg niet kan en niet wil nemen. In toenemende mate zijn er bovendien investeerders en bedrijven die niet alleen winst beogen, maar ook maatschappelijke impact nastreven. Het is hen niet alleen te doen om financieel gewin, maar ook om social return on investment (SROI).

‘Snelle jongens’

Bestuurders in de zorg staan nogal eens wantrouwend tegenover ‘snelle jongens’ uit het bedrijfsleven die hen lastig komen vallen met hun nieuwste producten. Dat is nog begrijpelijk ook. Er zijn te veel gouden bergen beloofd die weinig meer dan een luchtspiegeling bleken te zijn. Toch verdienen ze kansen, de bedrijven die investeren in de toekomst. Goede bestuurders weten dat. Zij profiteren van de investeringskracht van deze bedrijven door als een van de eersten met nieuwe innovaties aan de slag te gaan en krijgen in ruil daarvoor nog hoge kortingen ook.


Laurens van der Tang, CEO VitalHealth Software

2 REACTIES

  1. In de strekking van het verhaal is het een uitdaging hoe alle ‘partijen’ binnen de eigen rol en mogelijkheden hun steentje bijdragen aan betere zorg.
    Novire werkt als strategisch adviesbureau vanuit een businessmodel waarbij softwareontwikkeling in de volle 100% bestaat bij de gratie van het werkveld (zorgorganisaties). Vanaf 2007 werken we deels op basis van ”No cure, no pay” en deels op basis van licentievergoeding. De klantrelaties zijn duurzaam en er is sprake van gunning. Wij investeren dan ook al jarenlang in ons eigen product.
    Wij zien de organisaties waarmee we samenwerken; hetzij leveranciers (programmeurs of dienstverleners) of hetzij klanten (organisaties die onze software afnemen) dan ook als onze partners en samen vorm je een netwerkorganisatie.
    Bij een netwerkorganisatie verdiept men zich in elkaars positie en wordt gezorgd voor een win-win-win situatie zodat het concept duurzaam kan worden geconsumeerd. Er is veel vertrouwen wanneer het concept voor iedereen klopt, en het bedienen van het belang van de client/burger navolgbaar de basis vormt.
    @klasopwielen; als zorgverlener miste ik wel het complete systeem. Vandaar ook het Novire initiatief. Dus het een sluit het ander niet uit.

  2. Lees alle reacties
  3. De schrijver versmalt ‘betere zorg’ tot de (mogelijke) verkoop van een apparaat. Elke euro winst die straks gemaakt wordt, en elke euro voor een ongetwijfeld stevig salaris, gaat niet naar de zorg maar naar hem en zijn bedrijf.
    Zoals hij al schrijft zijn er nog al eens apparaten die achteraf flink tegenvallen. Maar dan is de buit al binnen.
    Volgend artikel misschien over ‘No cure, no pay’?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.