Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noodgeld

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen in de problemen, zorgverzekeraars doen moeilijk met bevoorschotten.
Noodgeld

Het is ook ieder jaar hetzelfde. Ziekenhuizen raken in de financiële problemen, zorgverzekeraars willen niet bevoorschotten en banken houden hun hand op de knip. Tegen de zomer draait ineens iedereen bij en valt er nog net geen ziekenhuis om. Niet toevallig verandert ook bijna ieder jaar de dbc-systematiek. Een nieuwe financiering betekent nieuwe prijzen en die moeten wel vooraf worden vastgesteld. Als die prijslijsten er nog niet zijn, kunnen ziekenhuizen de behandelingen voor hun nieuwe patiënten niet declareren en kunnen zorgverzekeraars niet voor de behandelingen betalen.

Dbc’s

Het probleem van 2015 is dat dit jaar de doorlooptijd van dbc’s teruggaat van 360 naar 120 dagen. Langdurende behandelingen worden daarom opgeknipt in stukjes, waarbij de prijs van de som der delen niet hoger zou moeten zijn dan die van de oorspronkelijke dbc. Budgetneutraal is de bedoeling.

NZa

Was dat niet eerder bekend? Jawel hoor, in 2013 waarschuwde de NZa al dat er een omzetstijging bij ziekenhuizen van 600 miljoen euro aan zat te komen als de prijzen van dbc’s niet zouden worden verlaagd. Meer dan een jaar geleden heeft DBC Onderhoud de partijen geïnformeerd en ‘informatieproducten’ klaar gezet waarmee ziekenhuizen en zorgverzekeraars hadden kunnen anticiperen op de zorginkoop 2015. Toch is er te weinig gebeurd. Ziekenhuizen zijn bang hun prijzen te laag vast te stellen waardoor de kosten later niet blijken te zijn gedekt. Zorgverzekeraars vrezen dat ziekenhuizen allerlei extra verrichtingen gaan declareren.

Patiëntenzorg

Waarom moet het allemaal weer zo moeilijk gaan? Ik dacht toch dat goede zorg het belang van iedereen was. En dat zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars daarin hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Voor een ziekenhuis in nood is het lastig om kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren. Zorgverzekeraars hebben al acht jaar lang steeds meer geld zitten oppotten voor de strengere Europese eisen, Solvency II, die pas in 2016 ingaan. Daar kan best een voorschot vanaf.

Kwaliteit

Dit soort steekspelletjes is niet in het belang van de zorg en de patiënt. Regel het met elkaar, betaal dat voorschot en laat iedereen zich bezighouden met waar het echt om gaat. En stop met armpje drukken.

Dot / dbc

In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.