De timing van de NVZ is goed. Achter de schermen wordt gediscussieerd of er een landelijke voorschotregeling moet komen of dat ziekenhuis en verzekeraar individueel moeten onderhandelen. Wat extra druk op de discussie is mooi meegenomen. En volgende week mogen de leden van de Kamercommissie voor VWS hierover debatteren, wanneer de ziekenhuisbekostiging op de agenda staat.
Zwakke broeders
Lobbyboodschappen zijn vaak ongepolijst. De zorgverzekeraars willen inzicht in de kostprijzen en in de omvang van het onderhanden werk. De ziekenhuizen willen niet al te veel in de bedrijfskeuken laten kijken. Zij weten dat het juist de bedoeling is dat de komende tijd ziekenhuizen failliet gaan. Zwakke broeders moeten plaatsmaken voor collega’s die hun zaakjes beter op orde hebben. Of voor ondernemers als Loek Winter. De ledenlijst van de NVZ dreigt ingekort te worden. Het is al erg genoeg dat de zorgverzekeraars de rol van de banken moeten overnemen als een ‘lender of last resort’.
Slachtbank
Dit lijkt op de vluchtheuvelfunctie die de Europese Centrale Bank vervult voor zwakke Zuid-Europese banken. Je kunt moeilijk van de zorgverzekeraars verlangen dat ze ongelimiteerd bevoorschotten. De zwakke ziekenhuizen gaan dan achteroverleunen. En de premiebetaler mag de rekening betalen. Maar van de ziekenhuizen kun je ook weer niet verwachten dat ze zonder aarzeling naar de slachtbank wandelen.
Slipcursus
Roelf de Boer bekleedt ook de functie algemeen voorzitter van de RAI Vereniging. Hij is daar tevens voorzitter van de afdeling auto’s. Hij weet heel goed wanneer je het het gaspedaal in moet trappen en wanneer je moet remmen. Het is te hopen dat hij ook een goede slipcursus heeft gevolgd.
@Pats; DNB heeft de zorgverzekeraars aangegeven dat gebrek aan inzicht in het onderhande werk (OHW) in combinatie met bevoorschotting zal leiden tot hogere solvabiliteitseisen aan de zorgverzekeraars. Begrijpelijk eisen de verzekeraars dan ook van ziekenhuizen dat ze deze inzage geven. Het probleem is dat ziekenhuizen deze inzage soms niet willen geven, maar grotendeels gewoon nog niet kunnen geven. De NZa geeft aan dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars dit onderling maar moeten regelen. Gevolg is dat elk ziekenhuis met elke zorgverzekeraar moet gaan onderhandelen. De NVZ voorziet dat dit veel werk is en (te) lang gaat duren en wil daarom graag dat de zorgverzekeraars verplicht worden tot bevoorschotting. Klinkt plausibel, maar wat als de verzekeraars daartoe verplicht worden en noodgedwongen in januari een tussentijdse premieverhoging moeten doorvoeren om aan hun solvabiliteitseisen te kunnen voldoen? Wie is dan nog voorstander?
Zolang premie en eigen bijdrage in snel tempo stijgen en bovendien andere bijdrages voor de burger worden overwogen, dan mogen, nee moeten zorgverzekeraars kritische vragen stellen. Ophouden met dat “chanteren’ te noemen. Het verhullen van kosten en oppompen van de omzet zou men “jokken” kunnen noemen.
Zonder mij uit te spreken over personen of partijen. Wat ik begrijp is dat verzekeraars altijd voorschotten hebben verstrekt, maar deze terug hebben gehaald, of gaan halen, bij de ziekenhuizen. Klopt dit zover?
Ziekenhuizen leveren zorg en kunnen deze declareren als een behandeling is beëindigd of tussentijds na enkele maanden. Conclusie is dan toch dat verzekeraars de premie penningen innen, maar geen betalingen willen doen op geleverd werk? Dus dan maar beleggen en investeren in nog hogere gebouwen?
@ Eric Bassant. Dank voor de toelichting. Volgens jou gaan enkele ziekenhuizen failliet en overleven er vele na een zeer stressvolle reorganisatie. Dit alles is mede het gevolg van een akkoord dat de NVZ mede heeft getekend. En vervolgens veronderstel je dat het NVZ bestuur steun behoudt van de ziekenhuisbestuurders? Impliciet veronderstel je daarmee dat de ziekenhuisbestuurders deze slechte uitkomst accepteren als een consequentie van beleid waar de NVZ geen grip op had. Tja, dat kan natuurlijk, maar als ziekenhuisbestuurder zou ik niet direct overtuigd zijn van de onvermijdelijkheid en machteloosheid van het NVZ-bestuur. Niet eerder in de geschiedenis van de NVZ heeft gebrekkig lobbywerk ervoor gezorgd dat een groot deel van haar leden (de bestuurders uiteindelijk) bedreigd worden met ontslag.
Toch opmerkelijk hoe de kracht (of intelligentie) van de NVZ en De Boer in het bijzonder telkens wordt overschat. Ook vorig jaar werkte een onderzoek van Lamping al op de lachspieren: de NVZ als bepalende speler in het centrum. Laat mij u uit de droom helpen: keizer Roelf heeft geen kleren aan.
Enige toelichting op de blog. Hoewel niemand het openlijk zegt, wordt door een aantal partijen ingecalculeerd dat door de huidige dynamiek enkele ziekenhuizen failliet zullen gaan. En als andere partijen de zorg daarna overnemen, is dat helemaal niet erg. Wat de heer De Boer betreft. Die zal, zo schat ik in, wel overleven. Hij speelt het lobbyspel handig. De ene keer pleitbezorger van meer marktwerking, en als de financiele druk te groot wordt voorstander van een collectieve oplossing. Ik weet niet of de Kamer daar deze keer weer intrapt.
Inderdaad een wisselvallig stukje tekst. Maar goed, is Nederland klaar voor ziekenhuizen die failliet gaan. Of gaan we dan koste wat het kost met een polder oplossing komen? Ik ben benieuwd.
Toelichting: met kopen bedoel ik niet omkopen. (Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe de PVV omgaat met financiële steun.) Met kopen bedoel ik het aanwenden van politieke invloed. Dat gaat op vele genuanceerde manieren.
Ik kan normaal aardig tussen de regels lezen, maar nu vraag ik mij toch af wat hier eigenlijk staat. Vraagt Eric Bassant zich af de NVZ-bestuurder Roelf de Boer de komende periode zal overleven? Of wil hij graag tussen neus en lippen het faillissement van meerdere ziekenhuizen aankondigen? (Hoewel Schippers en ZN het best zouden vinden als er minder ziekenhuizen zouden zijn, zijn beide partijen liever niet verantwoordelijk voor een faillissement. Dus ik weet het nog niet.) Die landelijke voorschotregeling hangt af van de politieke steun. Die zal een club als de NVZ toch gemakkelijk kunnen kopen? Kortom, ik zou graag horen waar dit naar toe gaat volgens Eric Bassant, maar uit zijn blog kan ik het niet opmaken.