Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Opinie: Fiscaal Kompas ZZP Zorg is een dikke vinger naar vast personeel

Ik kan niets anders constateren. De zes grootste brancheorganisaties in de zorg hebben een plan bedacht om zoveel mogelijk zzp’ers te behouden. Dat lezen wij op Zorgvisie.nl. Het vertrouwelijk Fiscaal Kompas ZZP Zorg. Een 91 pagina’s tellend rapport dat door zorgorganisaties kan worden gebruikt om wetgeving te ontwijken.
Foto: Elise Merlijn

Met teleurstelling en woede constateren we dat brancheorganisaties uit alle macht de mazen in de wet opzoeken. Er wordt zelfs één van de Big Four consultancybureaus voor ingehuurd. In plaats van te kijken naar wat het beste is voor de zorg, voor patiënten, cliënten en vast personeel, wordt alles op alles gezet om de rekening weg te houden bij de werkgevers. Want als per 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium op de wet DBA vervalt, valt het doek voor veel schijnzelfstandigen, ook in de zorg. En dan lopen zorgorganisaties het risico dat de fiscus bij hen aanklopt voor loonheffing.

Zet je in op vast personeel

Waar blijft de inspanning om in te zetten op vast personeel? Want dit is het moment om iets aan de personeelstekorten te doen in de sector, zeker nu de cao-onderhandelingen voor de bijna 1 miljoen zorgmedewerkers in loondienst weer voor de deur staan. We leven in een tijd waarin steeds meer zorgmedewerkers hun heil ergens anders zoeken. Omdat de werkdruk in de zorg de pan uitrijst en de salarisachterstand met de marktsector nog steeds niet is ingehaald. Steek daar je tijd en geld in als zorgsector!

Contrast

Maar ik voel hem al aankomen, bij de komende cao-onderhandelingen. Terwijl het geld voor de inhuur van externen met bakken de deur uitvliegt is er geen geld voor verbetering van arbeidsvoorwaarden. Het contrast kan niet groter zijn, het vaste personeel mag het doen met de kruimels.

Zorg dat het niet aantrekkelijk wordt om het vaste dienstverband te verlaten, want de achterdeur staat echt wagenwijd open. Investeer in behoud van vast personeel. Als een zorginstelling zich niet bekommert om het welzijn van het vaste personeel, laat ze dan tenminste denken aan het welzijn van de patiënten en cliënten. Minder vast personeel leidt tot verdere verschraling van de (kwaliteit) van de zorg.

Lef en leiderschap

En ja, je zult, ook in de zorg, altijd voor een deel aangewezen zijn op flexwerkers. Maar flexibel werken kan ook prima in loondienst. Want waarom kun je dat wel regelen voor een zzp’er en niet voor je vaste personeel? Dat vraagt lef en leiderschap. Ik ben benieuwd wie die handschoen oppakt.

Door Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn

5 REACTIES

  1. In de gehandicaptenzorg zijn er regelmatig op het laatste moment extra openstaande diensten door ziekte en andere omstandigheden.
    Deze worden meestal ingevuld door zzp’ers.
    Wanneer je flexers in vaste dienst hiervoor een extra beloning biedt, kunnen deze diensten wellicht goedkoper worden opgelost en is het een win-win situatie voor beide partijen.

  2. Lees alle reacties
  3. Tja ik lees het kompas heel anders. Door de fiscale regels toe te passen met behulp van het kompas zal blijken dat voor heel zzp’ers in de zorg het doek zal vallen, omdat zorgorganisaties niet anders kunnen dan concluderen dat sprake is van een loondienstverband. Er blijft op basis van het kompas alleen ruimte voor echte ondernemende zzp’ers en die zijn er dus niet veel in de zorg. Het kompas laat zien dat je niet zomaar als zzp’er in sectors aan de slag kunt, maar aan heel veel voorwaarden moet voldoen. Hetgeen nu zeker bij de meesten niet het geval is. Lijkt mij een schot voor open doel voor FNV

  4. Het probleem is niet zo zeer om de uitstroom van vast personeel en de instroom van inhuurkrachten te beperken maar meer om de inhuurkrachten te doen beseffen dat loondienst geen vies woord is. Zodra alle zorgorganisaties integraal werken qua inhuurbeleid en de tarieven gelijktrekken met de CAO schalen. Zo is het loonverschil ook gedekt en ontvangt men evenveel.

  5. Ik vind het een teken van zwakte van de vakbond als deze probeert de zzp-er in diskrediet te brengen. Zorg als vakbond dat je goed onderhandeld over arbeidsvoorwaarden en probeer niet om mensen die dat niet willen te dwingen tot een loondienstverband. Dat geldt ook voor de Belastingdienst. Als de fiscus meer verdient aan mensen in loondienst dan aan zzp-ers, dat kunnen ze hun fiscale regels (de inkomstenbelasting) voor zzp-ers aanpassen. Stop met het dwingen van mensen in een vast dienstverband-keurslijf.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.