Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie: Oost west, thuis best

De zomervakantieperiode is alweer bijna voorbij. We zijn weer in grote getalen naar het buitenland geweest om te genieten van een welverdiende vakantie. Helaas belanden ieder jaar landgenoten met acuut malheur of een opspelende bekende kwaal in een buitenlands ziekenhuis.
Douwe Biesma, bestuursvoorzitter LUMC
Douwe Biesma, gefotografeerd door Paul Tolenaar

Dat geeft een niet verkozen, maar wel unieke gelegenheid om de zorg elders te kunnen vergelijken met ons systeem. Wat valt op? Soms is eerste hulp en vervolgzorg buiten onze grenzen verrassend goed; vaker zal het gevoel ‘oost west, thuis best’ overheersen.

Wat goed gaat

We mopperen misschien wel iets te veel over de toegankelijkheid, kwaliteit of betaalbaarheid van onze zorg. En soms zal dat terecht zijn. Maar het is ook goed om eens stil te staan bij wat goed gaat in Nederland; dat wordt wat mij betreft wel eens vergeten. Ik geef een paar willekeurige voorbeelden. Onze huisartsen vormen een onmisbare schakel in de acute en chronische zorg; zij leveren als poortwachters 24/7 hoge kwaliteit van zorg. De toegankelijkheid en triage van acute zorg in Nederland (huisartsenposten, ambulancediensten, SEH-posten) zijn sowieso uitstekend. We zijn bovendien koploper op het gebied van advanced care planning (niet alles meer doen wat kan) en shared decision making bij (complexe) ingrepen. We zijn kritisch over het toelaten van dure geneesmiddelen en we zijn vaak het eerste land dat goedkopere, alternatieve middelen, zoals biologicals en biosimilars, toelaat of dat overgaat naar lager en minder frequent doseren dan de fabrikant adviseert (hybride doseren). Onze gemiddelde opnameduur is met 4,3 dagen een van de laagste in Europa. Allemaal zaken waar menig ander land jaloers op kan zijn.

Op hoog niveau

En ja, we kunnen en moeten verder werken aan het verbeteren van bijvoorbeeld de beschikbaarheid van huisartsen in sommige gebieden van ons land of de relatief hoge perinatale sterfte of op sommige gebieden achterblijvende vijfjaars overleving na de diagnose kanker of de opvang van patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen. We mogen niet op onze lauweren rusten. Toch staat de zorg in ons land op een hoog niveau. Dat bereiken we met de inzet van heel veel verschillende mensen, allen werkzaam in de zorg. Van verpleegkundige tot verloskundige, van longarts tot laboratoriummedewerker, van beveiliger tot bestuursadviseur. Teamwork, waar we trots op mogen zijn en waar we onze waardering voor mogen uitspreken! Ik hoop dat jullie een goede zomer hebben gehad zonder zorgconsumptie waar dan ook.

Door: Douwe Biesma, bestuursvoorzitter Leids Universitair Medisch Centrum

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.