Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie | Rol bestuurder onderschat bij start jonge zorgprofessionals

Jonge, startende zorgprofessionals hebben het niet makkelijk. De werkdruk is hoog, de inwerkperiode vaak te kort en het gevoel van verantwoordelijkheid is groot. Veel jonge medewerkers overwegen daardoor de zorg vroegtijdig te verlaten.
Irene van der Fels IZZ | Fotografie: Isabell Jansen

Zorgorganisaties zijn zich hiervan bewust en nemen initiatieven om hen te ondersteunen, maar niet altijd met succes. De cruciale factor? De bestuurder. Wanneer de hoogste leiding zich oprecht betrokken toont bij jonge zorgprofessionals, maakt dat een wereld van verschil.

Uitdagingen

Uit onze Monitor Gezond Werken in de Zorg blijkt dat jonge zorgprofessionals vaker verzuimen, meer psychische zorg gebruiken en een hoger risico op burn-out hebben dan hun oudere collega’s. Naast de eerder genoemde uitdagingen, ervaren zij regelmatig gebrek aan steun van leidinggevenden. Door personeelstekorten durven jonge medewerkers niet om hulp te vragen, wat hun stressniveau verhoogt.

Jonge zorgprofessionals ervaren daarnaast weerstand wanneer zij nieuwe ideeën aandragen of verbeteringen voorstellen. Dit leidt ertoe dat zij zich minder gehoord en gewaardeerd voelen, waardoor hun betrokkenheid afneemt. De gevolgen zijn zichtbaar: jaarlijks zien we in onze Monitor Gezond Werken in de Zorg dat jongeren een hogere verloopintentie hebben dan oudere collega’s. 40% van de jonge zorgprofessionals overweegt om de zorg te verlaten, tegenover 25% van de medewerkers ouder dan 55 jaar.

Veel initiatieven, maar niet altijd effectief

Zorgorganisaties proberen het tij te keren. Buddyprogramma’s worden opgezet, maar niet altijd goed uitgevoerd. Exitgesprekken worden gevoerd, maar de stem van de blijvende medewerkers wordt te weinig gehoord. Hierdoor sluiten oplossingen niet aan op de daadwerkelijke behoeften van jonge zorgprofessionals.

Om echt verschil te maken, moet ondersteuning komen vanuit alle lagen van de organisatie. IZZ ging hierover in gesprek met jonge zorgprofessionals. Zij gaven aan behoefte te hebben aan een buddy voor individuele ondersteuning, intervisie met andere jonge starters en verbinding met de bestuurder van de organisatie. Deze inzichten hebben we gebundeld in het programma Behoud Jong Zorgtalent, waarmee zorgorganisaties leren hoe ze structureel aandacht kunnen geven aan jonge zorgprofessionals. Het doel: hen met meer plezier en energie in de zorg laten werken, zodat ze behouden blijven voor de sector.

Bestuurders maken het verschil

Een veilige en open werkomgeving is cruciaal voor jonge zorgprofessionals. Dit betekent dat zij zich vrij moeten voelen om hun zorgen, ideeën en behoeften te delen. Hier ligt een belangrijke taak voor bestuurders. Een treffend voorbeeld uit onze praktijk: tijdens een gesprek met jonge medewerkers ontdekte een bestuurder hoe ingrijpend het eerste overlijden van een bewoner voor hen was. Dit werd als een schokkende ervaring gezien, zonder voldoende nazorg vanuit de organisatie. De bestuurder besefte dat hier te weinig aandacht voor was en besloot dit structureel te verbeteren. Sindsdien is er binnen de organisatie beleid ontwikkeld om jonge medewerkers beter te begeleiden bij dit soort emotioneel zware ervaringen.

Leren van elkaar

Bij ouderenzorgorganisatie Sint Jacob stond dezelfde vraag centraal: hoe behouden we onze jonge medewerkers? Bestuurder Eduard van Bockel merkte dat veel starters snel weer vertrokken en besloot deel te nemen aan het programma Behoud Jong Zorgtalent van IZZ.

De resultaten zijn veelbelovend. De buddygesprekken bevielen zo goed dat de organisatie besloot ze voort te zetten, niet alleen voor jonge starters, maar ook voor zij-instromers en ervaren medewerkers. Daarnaast ervaarden jonge zorgprofessionals een veilige ruimte om hun ervaringen en gevoelens te delen. Hierdoor worden jongeren binnen Sint Jacob écht gezien en gehoord.

Oprechte aandacht loont

De belangrijkste les? Het draait om oprechte interesse en de zekerheid dat medewerkers zich vrij voelen om zich uit te spreken. Bestuurders die actief luisteren en handelen naar de behoeften van jonge zorgprofessionals, bouwen niet alleen aan werkplezier, maar ook aan een toekomstbestendige zorgorganisatie. Want alleen als jonge zorgprofessionals zich gewaardeerd en ondersteund voelen, blijven ze behouden voor de sector.

Door Irene van der Fels, onderzoeker gezond werken in de zorg bij IZZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.