Zorg en ict zijn in Nederland complex en zeer divers. Care en cure zijn verschillende markten en ook daarbinnen is grote verscheidenheid qua financiering, semantiek, techniek en informatiestromen. Het debat in het kader van de Wegiz wordt vooral gevoerd met sentimenten uit de medisch-specialistische zorgmarkt en veel betrokkenen praten elkaar na. Populisme voert ook hier de boventoon.
Rond die tijd werd, waarschijnlijk niet toevallig, de documentaire Dodelijke zorg uitgezonden. Daarin wordt epd-leveranciers van ziekenhuizen misbruik van marktmacht verweten. Acteurs worden ingezet om het verhaal te doen. In de aanloop van de productie was de werktitel Deugdelijke zorg. Die titel lijkt me passender. Maar ja, waarschijnlijk had die te weinig kijkers getrokken.
In de documentaire wordt aangehaald dat de Eerste Kamer, dus de politiek van destijds, het plan voor een landelijk epd in 2011 heeft tegengehouden. De huisartsen krijgen daar de schuld van. Er wordt gesteld dat bijna alle informatie overgetypt moet worden, zelfs bij verwijzingen naar een ziekenhuis. Dat is feitelijk onjuist. Er worden jaarlijks 18 miljoen elektronische verwijzingen gedaan. Daarin wordt toch echt informatie elektronisch uitgewisseld.
‘Alle softwarefabrikanten die in de zorg werken, zijn even erg’, stelt een acteur die als ziekenhuisdirecteur fungeert. Maar met deze ene zin worden alle ict-leveranciers in de zorg in een kwaad daglicht gesteld. Onterecht. De meeste partijen hebben normale winstmarges. Marges die nodig zijn om ook in de komende jaren te innoveren en door te ontwikkelen. Want in de software-industrie gaan de kosten voor de baat uit.
Al met al tendentieuze televisie, die niet goed is voor de betrokken partijen, maar ook niet goed voor de zorg-ict-sector.
De middelen die de overheid wil gaan inzetten, zullen erger blijken dan de kwaal. Helaas zien we daarvan pas over een aantal jaren de gevolgen. De huidige regering is dan alweer afgetreden. Certificeringen, audits en vergunningen leiden tot hogere kosten voor ict-leveranciers. De administratieve lasten voor zorgprofessionals zullen verder toenemen en de innovatie neemt af. Het aantal partijen dat wil investeren in de Nederlandse zorgmarkt gaat afnemen.
Mijn oproep is: Sluit aan op wereldwijde en Europese standaarden en bespreek samen met VWS, ZN, zorgkoepels en ict-leveranciers een realistische roadmap op de honderden initiatieven, projecten, wetten en standaarden die allemaal gerealiseerd en onderhouden moeten worden.
Eddy van de Werken is productmanager bij Centric en voorzitter OIZ