Weinig reden tot optimisme. Vooral ook omdat de grootste tekorten worden voorspeld in deze beroepsgroepen, die toch de ruggengraat van de ouderenzorg vormen. Op dit moment komt de sector al zo’n 16.800 verzorgenden en verpleegkundigen tekort, volgens de laatste berekening van ABF Research. Over de komende tien jaar stijgt dit naar maar liefst 77.900 personen. Een tekort zo groot als een kleine stad, zeg maar.
Verontrustend
Het dalende aantal mbo-zorgstudenten is dus duidelijk een reden tot zorg, maar als we dieper in de cijfers duiken zien we iets dat nog verontrustender is.
De daling van het aantal studenten dat kiest voor de verpleegkunde-opleiding valt namelijk wel mee. Tussen 2019 en 2022 was de instroom hiervoor zelfs hoger dan gemiddeld.
Snelle daling
Waar de echte pijn zit, is in het aantal studenten dat kiest voor een opleiding tot verzorgende individuele gezondheidszorg (IG). Tussen 2011 en 2019 kozen jaarlijks ruim 10.000 studenten ervoor om opgeleid te worden tot verzorgende IG, met twee jaren zelfs uitschieters van ruim 12.500 studenten. Maar sinds 2021 daalt het snel en hard; in 2024 ging het om slechts 4.110 studenten. Een daling van 67 procent.
Dit zijn dramatische cijfers.
Ik heb nog even gekeken, in de oude cao is het startsalaris, exclusief secundaire voorwaarden, voor een verzorgende IG na een studie van twee tot drie jaar 14,50 euro bruto. Net iets boven minimumloon.