Als ze straks in hun nieuwe hoedanigheid de velden in trekken, zullen de nieuwe minister Agema en haar staatssecretarissen Karremans en Maeijer een andere werkelijkheid tegenkomen. Eén waarin het alle hens aan dek is, én hun moeders en vaders. Maar ook een werkelijkheid waarin op alle niveaus wordt gewerkt aan slimme, creatieve oplossing voor ogenschijnlijk onoplosbare problemen.
De beperkingen wreken zich
In dit magazine komt Freek Korver aan het woord, de bestuurder van ziekenhuis Bernhoven, toch wel beschouwd als de bakermat van passende zorg. Hij stapte in 2022 aan boord van wat even daarvoor nog een zinkend schip leek. Een schip dat ten onder dreigde te gaan aan een combinatie van corona en eigen succes. Het was gelukt om als ziekenhuis minder te doen, maar de structurele kosten die horen bij het in de lucht houden van zo’n organisatie daalden niet evenredig mee. De beperkingen van het zorgstelsel – meer doen loont – wreken zich.
Eenmaal in rustiger vaarwater, dringt de keuze zich op: terug naar hoe het was, of verder op de ingezette koers? Daarover is Korver duidelijk: “Terug naar financiering op basis van productie kunnen we niet meer.”
Alle ballen op preventie
Om de ‘productie’ in de zorg te remmen moeten alle ballen op preventie. Staat in iets andere bewoordingen ook in het hoofdlijnenakkoord dat aan de basis van het kabinet-Schoof ligt. Het lijkt simpel: als je kunt voorkomen dat mensen ziek worden, waarom zou je dat in gezondheidsnaam dan niet doen? Het cynische antwoord: commerciële belangen. Preventie is leuk, maar het moet niet ten nadele gaan van bedrijven die het oor van dit kabinet duidelijk ook hebben.
In de zorg is er echter geen twijfel. We weten wat gezond is en wat niet. Je kunt dit niet ont-weten. De zorg is weleens omschreven als een mammoettanker, ook door mij in deze redactionele kolom. Eenmaal op stoom nog moeilijk in een andere koers te krijgen. Dat kan een eigenschap zijn die de zorg ook bij een nieuwe politieke wind in de juiste richting houdt.
Vergeef mij mijn terughoudendheid.
Maar:
Ik verwacht een task force ” minder markt in de zorg” aangewezen door mevouw Agema.
Deelnemers van deze task force, vermoed ik :
* de triple A econoom Canoy, en zijn loopjongens:
* Koolman, en de inmiddels legendarische:
* Wimpie Groot ( ” een cent, of een procent; wie maalt daarom? ) .
Het Nationaal Zorgfonds heeft een mening over preventie ( het NZF, dat ondersteund wordt/werd door de PVV) :
“• Preventie dient een onderdeel te zijn van volksgezondheid
• Algemeen belang boven private winst
• Vernieuwing, verbetering van zorg wordt gestimuleerd”
“Iedereen heeft via het Nationaal ZorgFonds recht op goede zorg op basis van indicatiestelling door een BIG geregistreerde zorgverlener. De huisarts blijft de poortwachter, het streven is de eerstelijn te versterken. Op basis van wetenschappelijke richtlijnen wordt bekeken welk bevolkingsonderzoek (zoals preventieve screening) verstandig is om uit te
voeren bij (grote) groepen in de samenleving. De samenwerking en wisselwerking met GGD ’en (Wet publieke gezondheidszorg) en het RIVM blijft.”
“Preventie
Door middel van de geraamde zorgkosten op korte en langere termijn wordt een analyse gemaakt hoe met preventie
zorgkosten kunnen worden voorkomen. Dit kan gaan door voorwaarden te creëren om valgevaar bij ouderen thuis te
voorkomen, maar ook inzetten op stoppen met roken en gezondere voeding. Bij preventie worden ook faciliteiten voor
bewegen voor jong en oud betrokken.
Vernieuwing
Vernieuwing en innovatie zijn cruciaal”
Laat het duidelijk zijn. Ik zal nooit in mijn leven PVV stemmen.
Maar: opportunisme is deze club niet vreemd.