Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Redactioneel: Hoe IZA-afspraken boterzacht kunnen blijken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Hoe juridisch afdwingbaar zijn de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA)? Voor de rechter beschuldigen vijf Rotterdamse ziekenhuizen zorgverzekeraar Zilveren Kruis ervan zich onder gemaakte afspraken uit te draaien. Voorlopige uitslag zorgaanbieders/zorgverzekeraar: 1-0.
afspraken IZA juridisch
© Floortje / iStock

Maar nu al blijkt: zelfs de hardste afspraken op papier brokkelen af in de praktijk. De aanval op het IZA is begonnen.

Arbeidskosten

Dus: partijen hebben na maandenlang onderhandelen uiteindelijk overeenstemming bereikt over de overheidsbijdrage ter compensatie van gestegen arbeidskosten. Het staat als volgt in het IZA: “Alle partijen zijn van mening dat de loonontwikkeling door zorgaanbieders moet kunnen worden betaald. Om werkgevers in staat te stellen marktconforme arbeidsvoorwaardenontwikkeling binnen cao’s af te spreken, spreken partijen af dat zorgverzekeraars de OVA volledig – en zonder korting – doorvertalen in de prijzen en contracten.”

Zorgverzekeraar

Geen speld tussen te krijgen, toch? Nou, dat valt nog te bezien. Zilveren Kuis wil de OVA niet betalen voor personeel van een gezamenlijk laboratorium. De ziekenhuizen brachten daar tegenin dat ze dus het personeel niet de beloofde 15 procent loonstijging konden betalen. Zilveren Kruis betoogde dat een efficiëntere organisatie van het lab vanzelf meer loonruimte zou opleveren. De rechter wees de zorgverzekeraar op de afspraak in het IZA. Zilveren Kruis was van mening dat deze afspraak mocht worden gezien als “startpunt van de onderhandelingen”.

Juridisch

Tja, als we zo beginnen. Als contractanten de vrijheid krijgen om harde afspraken, en dit was een van de weinige harde afspraken in het IZA, te omzeilen met het argument dat ze als startpunt mogen worden gehanteerd voor onderhandelingen, wat is dan de waarde van deze afspraken? Hoeveel garantie is er dat partijen hun afspraken in het IZA nakomen? Al vanaf het begin is er discussie onder advocaten of afspraken in het IZA juridisch afdwingbaar zijn.

Achterban

Het IZA is een overeenkomst gesloten tussen een veelvoud aan partijen: het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Zorgautoriteit en diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en zorgverleners. AKD advocaten schrijven daar, meer specifiek, het volgende over: “Een vereniging, bijvoorbeeld de LHV of V&VN, kan alleen ten laste van haar leden verplichtingen aangaan voor zover dat in de statuten uitdrukkelijk is bepaald. Als een dergelijke bepaling ontbreekt is een door de vereniging ondertekend akkoord in beginsel niet bindend voor de achterban.” Toen de LHV nog twijfelde over ondertekening van het IZA, beargumenteerden partners van advocatenkantoren Maverick en Groene Wegen, onder andere, dat afspraken in het IZA niet afdwingbaar zijn. Dit ter geruststelling van de individuele huisartsen. Opvallend detail: Maverick is ook het advocatenkantoor dat de Rotterdamse ziekenhuizen vertegenwoordigt.

Kort geding

De kort gedingrechter in de Rotterdamse zaak veegde het argument van Zilveren Kruis van tafel. Maar Zilveren Kruis kan nog in hoger beroep gaan. In dat geval is het spannend hoe de hogere rechters hierover oordelen. Zijn afspraken die in het IZA zijn vastgelegd en ondertekend door ZN, afdwingbaar voor individuele zorgverzekeraars? Staan alle afspraken in het IZA straks op losse schroeven? Of kunnen contractpartners wel degelijk door de rechter aan hun verplichtingen worden gehouden? Vast staat al wel dat de uitvoering van het IZA niet alleen tot de inzet van meer consultants zal leiden maar waarschijnlijk ook tot meer rechtszaken.

Dag van de zorginkoop 2024
Het jaarcongres over zorgcontractering
28 maart 2024, Utrecht
Het zijn financieel gezien spannende tijden in de zorg. Het aantal zorgorganisaties dat in de rode cijfers beland stijgt en faillissementen worden niet uitgesloten. Zijn dit de resultaten van het IZA, de WOZO en de GALA? Of zijn het de te lage tarieven van zorgverzekeraars/zorgkantoren en te hoge tarieven van zzp’ers? Of liggen de redenen toch elders? Het belangrijkste is hoe kan de zorgsector het beter doen. Welke ruimte is er bij de zorgcontractering om de financiële posities te verbeteren? Wat zijn de oplossingen om toch te kunnen investeren in de toekomst? U hoort het tijdens de Dag van de zorginkoop.

 

1 REACTIE

  1. Er staat een verkeerde weergave in het stuk: “…beargumenteerden partners van advocatenkantoren Maverick en Groene Wegen, onder andere, dat afspraken in het IZA niet afdwingbaar zijn. Dit ter geruststelling van de individuele huisartsen.” – dit klopt niet. Maverick en Groene Wegen hebben de huisartsen juist continu gewaarschuwd, geruststellen is er niet aan te pas gekomen. Juist omdat ze voorzagen dat het IZA als contract niet deugde. Veel risico’s, weinig afdwingbare garanties. Letterlijk vanuit hen: “Een probleem voor huisartsen is dat afspraken in het IZA alleen duidelijk zijn ten voordele van VWS en zorgverzekeraars. Aanbeveling: Neem in ieder geval alle in dit advies gesignaleerde onduidelijkheden voor huisartsen over de afdwingbaarheid weg.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.