Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Right to Challenge

Het Right to Challenge (RtC) staat voor het recht om uit te dagen. Het idee erachter is dat burgers gemeenten mogen uitdagen met door henzelf georganiseerde zorginitiatieven. Als zo’n burgerinitiatief beter in elkaar zit dan het professionele aanbod van de gemeente, moet het Wmo-budget naar het RtC-project in plaats van naar de professionele zorgverleners.
elsen500.jpg

Het verhaal is bekend. De grote zorghervorming van dit kabinet gaat over de veranderende relatie tussen overheid en bewoners. Zorg in Nederland is vergeleken met andere landen tot in extreme mate geprofessionaliseerd. Vadertje Staat heeft voor iedere zorg- of ondersteuningsvraag een dienst of betaalde professional. Daar moeten we als maatschappij van afkicken omdat het met de toenemende vergrijzing allemaal niet meer te betalen is. Burgers gaan in de nieuwe participatiemaatschappij weer meer voor elkaar zorgen.

RtC-kaart
In dit kader maakt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deze week een stap met Right to Challenge. Op een RtC-kaart van Nederland zien we waar burgers al projecten ‘trekken’ en de participatiemaatschappij op gang begint te komen. Het zal niet verbazen dat het aanbod nog een beetje mager is, we zijn immers nog pas een jaartje aan het ‘kantelen’.

Mantelzorglijst
De wil bij burgers om voor elkaar de handen uit de mouwen te steken, is er volgens mij wel. De bereidheid van professionals om taken en budget uit handen te geven aan ‘amateurs’ lijkt me veel minder groot. Ik wijs op nieuws van het NRC deze week. Over dat thuiszorgorganisaties lijstjes hanteren met taken die de familie van een cliënt verplicht moeten doen. Medicijnen ophalen, in bed helpen, gehoorapparaten en kunstgebit schoonhouden, noem maar op. Ik vind het nogal neerbuigend dat de thuiszorgorganisaties marsorders aan de mantelzorgers geven en het organiseren van zorg niet lekker aan die mensen zelf overlaat.

Pardon?
Gek genoeg gaat de discussie in dat artikel daar niet over. De PvdA vindt blijkbaar dat ‘taken als verzorging van het lijf, zoals het schoonhouden van gehoorapparaten, oren en neuzen altijd door professionals gedaan moeten worden’. Pardon? Gelukkig zegt PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn in hetzelfde artikel dat hij ‘zich situaties kan voorstellen waarin ook familieleden dit soort verzorgingstaken op zich nemen.’ Dat zou ik hopen ja. Anders gebruik ik mijn Right to Challenge om dat hele verhaal achter de participatiemaatschappij in twijfel te trekken.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.