We hebben in Nederland een uitstekende gezondheidszorg. Met elkaar betalen we daar veel geld voor: alleen al voor de Zorgverzekeringswet jaarlijks zo’n 46,5 miljard euro. Solidariteit is een kernwaarde van ons zorgstelsel. Iedereen die zorg nodig heeft kan daar gebruik van maken en betaalt eenzelfde nominale premie: arm of rijk, oud of jong, gezond of ziek. In de praktijk betekent dat dat mensen die geen of weinig zorg nodig hebben meebetalen aan de zorg voor mensen die wel een groter beroep op zorg moeten doen. Dat is een groot goed en moet vooral zo blijven, vinden wij.
Verantwoord met zorg omgaan
Maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Zeker bij oplopende zorgkosten kan de solidariteit onder druk komen te staan. Dat geeft alle partijen de plicht om verantwoord met zorg om te gaan: zorg hoort aantoonbaar zinnig en zuinig te zijn. Hiermee diskwalificeren wij yoga en mindfulness niet als een potentieel betekenisvolle bijdrage aan herstel. Maar om het te kunnen declareren bij de zorgverzekeraar moet het onderdeel zijn van een bewezen effectieve behandeling volgens de Zorgverzekeringswet. Elke euro die we aan de zorg uitgeven moet goed besteed en uitlegbaar zijn.
Een gat in de markt
Vitalis lijkt daar geen boodschap aan te hebben. De instelling denkt een gat in de markt gevonden te hebben en zoekt moedwillig de grenzen van de wet op. Een formulering als ‘hoe wij dat toch in een verzekerd jasje krijgen’ spreekt wat dat betreft boekdelen. Instellingen of zorgverleners die onder het mom van zorg yoga of meditatie aanbieden, blijkbaar om op die manier veel geld te verdienen, bedreigen de solidariteit en daarmee de toegang tot goede zorg voor degenen die daar écht op zijn aangewezen. Hopelijk is deze nieuwe instelling geen lang leven beschoren; volgens onze informatie is er gelukkig nog geen zorg vanuit Vitalis in rekening gebracht.
Agenda voor gepast gebruik
Partijen in de ggz hebben vorig jaar de Agenda voor gepast gebruik en transparantie gepubliceerd, die ook door zorgverzekeraars is onderschreven. De door Vitalis aangeboden ‘zorg’ staat haaks op de uitgangspunten van deze agenda. Daardoor schaadt Vitalis ook de reputatie van de ggz in ons land.
Passende maatregelen
Wij roepen Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit op om de afbakening van het basispakket in de Zorgverzekeringswet en de omschrijvingen van de in rekening te brengen prestaties in de ggz nog eens goed tegen het licht te houden. Waar nodig verwachten wij passende maatregelen van de overheid, om dergelijke ongewenste initiatieven buiten de deur van ons collectieve gezondheidsstelsel te houden. Want het is in het belang van alle partijen in de zorg dat rotte appels snel uit de mand verwijderd worden.
Jacobine Geel, voorzitter GGZ Nederland, en André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland.