Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Samenwerking is de oplossing voor Slotervaart

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
Het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam-West is negatief in het nieuws. Hier enkele mogelijke oorzaken van de problemen.
Guus Schrijvers
Guus Schrijvers

Het MC Slotervaart lijdt verlies. Haar specialisten zijn boos. Tien specialisten moeten vertrekken. Het gebouw heeft achterstallig onderhoud. Ik stel mij voor dat de volgende factoren een rol spelen bij de problemen:

  • De Nederlandse ziekenhuizen maken gemiddeld minder verpleegdagen en minder opnamen. Want patiënten kunnen meer en meer terecht in de eerste lijn. Het Slotervaart heeft daarom minder omzet. Te meer omdat in Amsterdam-West uitstekende netwerken bestaan voor de zorg thuis, bijvoorbeeld voor ouderen met multi-morbiditeit, met dementie of met een beroerte.
  • Medisch specialisten en hun ziekenhuizen krijgen patiënten vooral verwezen door huisartsen. Het zou kunnen zijn dat deze eerder kiezen voor een non-profitorganisatie zoals het OLVG-West, het naburige ziekenhuis. En niet voor een instelling met winstoogmerk zoals het Slotervaart.
  • De specialisten van MC Slotervaart zijn in loondienst en werken niet voor eigen rekening. Dat is prima. Alleen de betaling aan een niet-academisch ziekenhuis door de zorgverzekeraar is niet daarop ingericht. Dienstverband kan daardoor leiden tot een financieel tekort.
  • Tot voor kort was oud-radioloog Loek Winter de uiteindelijke baas van het Slotervaart. Ik heb hem leren kennen als een aardige, gedreven man. Wellicht accepteerden Slotervaart-professionals zijn gezag meer dan die van zijn collega Willem de Boer die er nu de scepter zwaait.
  • Regelmatig komt in het nieuws dat Winter en De Boer geld verdienen aan vastgoed dat zij verhuren aan zorgaanbieders. Als het Slotervaart een te hoge huur betaalt, dan ligt hier ook een oorzaak van de financiële problemen.

Mij ontbreekt de tijd om al deze veronderstellingen empirisch te toetsen. Laat ik ervan uitgaan dat de eerste drie de grootste invloed hebben. Laat ik hopen dat de laatste twee nauwelijks spelen. Wat is dan de beste oplossing voor de crisis?

Geen sluiting of faillissement

Sluiting of faillissement van het Slotervaart is in ieder geval geen oplossing. Dan zijn patiënten de dupe doordat veel goede behandelrelaties abrupt worden afgebroken. En dan staan honderden goede professionals op straat. Beter is het als de Amsterdamse ziekenhuizen onderling een herverdeling van taken bespreken. Er liggen al twee hete hangijzers:

  • De bevolking van Amsterdam-West heeft geen behoefte aan twee spoedeisendehulpafdelingen. Die van het Slotervaart en van het OLVG-West liggen vlakbij elkaar. Dat is te veel van het goede en duur.
  • Er is evenmin behoefte aan twee 24-uursafdelingen verloskunde zo dicht bij elkaar gelegen. Als er één open is ’s nachts, is dat voldoende.

Het zal voor de leiding van het Slotervaart wel even slikken zijn. Toch raad ik hun aan: zoek de samenwerking met de andere ziekenhuizen. Dit is in het belang van patiënten en professionals. En als de gesprekken te stroef verlopen, wellicht kan de nieuwe burgemeester dan als katalysator optreden. Femke, verbind jij de Amsterdamse ziekenhuizen dan met elkaar?

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.