Uit een onderzoek van inkooporganisatie Intrakoop blijkt dat orthopedische implantaten in Duitsland soms 50 procent goedkoper zijn dan hier. Tussen Nederlandse ziekenhuizen onderling is sprake van flinke prijsverschillen. De inkooporganisatie pleit voor gezamenlijke inkoop. De besparingen op alleen al orthopedische implantaten zouden kunnen verdubbelen tot circa 28 miljoen euro per jaar. En in het onderzoek wordt de verwachting uitgesproken dat ook op andere medische hulpmiddelen, zoals pacemakers, miljoenen euro’s zijn te besparen.
Dat dit niet gebeurt heeft te maken met het feit dat de kosten van medische hulpmiddelen klakkeloos worden vergoed. Er is geen transparantie over de prijzen en er is geen druk op de medisch specialisten om effectiever in te kopen. Dat een onderzoek van een inkooporganisatie concludeert dat er meer moet worden ingekocht, is niet zo verrassend. Punt is wel dat de leveranciers van hulpmiddelen lang onder de radar hebben gevlogen. In de publiciteit zijn het vooral de leveranciers van dure geneesmiddelen die het moeten ontgelden. Heel begrijpelijk want zij vragen astronomische bedragen voor de jongste generatie geneesmiddelen. Maar nu mensen steeds ouder worden, vaak met dank aan de medicijnen, wordt de vervangingsmarkt van gewrichten, lenzen en andere versleten onderdelen steeds groter.
Winst
Uit een recent onderzoek van bureau Gupta Strategists blijkt dat 1,8 miljard euro van in totaal 7 miljard euro winst in de Nederlandse zorg wordt gerealiseerd door fabrikanten van medische hulpmiddelen en apparatuur. De fabrikanten van hulpmiddelen behalen flinke winstmarges (15 procent tot 20 procent). Ze kunnen die afdwingen omdat ze een sterke onderhandelingspositie hebben. Specialisten en patiënten zijn bereid om te betalen voor innovatie en andere partijen, die dicht bij de eindgebruikers staan, slagen er niet in om onderhandelingsmacht uit te oefenen.
In het Gupta-rapport staan in ieder geval twee belangwekkende observaties. De eerste is dat winst maar een klein deel (10 procent) bedraagt van de totale zorgkosten. Voor het betaalbaar houden van de zorg is het belangrijker om in te zetten op meer doelmatigheid dan op het afromen van de winstgevendheid. Andere observatie is dat de partijen die nu veel winst maken, kunnen worden uitgedaagd om meer waarde te leveren door nog sneller te innoveren bij dezelfde winsten. Deze laatste constatering maakt duidelijk dat er kansen zijn voor een win-winsituatie. Maar dan moet er natuurlijk wel een inkoopmacht komen die in staat is de leveranciers uit te dagen.