Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Staatssteun aan de zorg

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De roep om staatssteun voor noodlijdende zorginstellingen neemt toe. De NVZ wil tijdelijke balanssteun voor ziekenhuizen die geen geld kunnen aantrekken voor nieuwbouw. En binnenkort beslist de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over een steunverzoek van 29,5 miljoen euro voor de IJsselmeerziekenhuizen.
Staatssteun aan de zorg

Volgens minister Klink is dit ziekenhuis een “systeemziekenhuis” dat persé overeind moet worden gehouden. En passant vergeet hij dat ook de Europese Commissie meekijkt. Als een benadeelde partij een klacht neerlegt in Brussel, is de kans groot dat de klager gelijk krijgt en dat het hele steunbedrag direct moet worden terugbetaald.

De Volkskrant heeft de staatssteun aan de zorg op een rijtje gezet. De afgelopen tien jaar gaf de NZa voor 73 miljoen euro steun aan noodlijdende zorginstellingen. Dat is een schijntje vergeleken bij de vele miljarden die jaarlijks in de zorg omgaan. Het zelfreinigende vermogen van de sector is kennelijk toch groot. De NZa gaat terecht

heel voorzichtig om met staatssteun. Alleen als de continuïteit van de zorg in gevaar is, komt er geld op tafel. Het gevaar is namelijk dat de staatssteun gaat dienen als achtervang voor slecht management. Het kan concurrentievervalsend werken voor instellingen die hun zaakjes wel op orde hebben. En staatssteun zorgt ervoor dat instellingen geen nieuwe wegen gaan bewandelen. Want er zijn wel degelijk mogelijkheden om aan geld te komen.

Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam wordt ondergebracht in een coöperatie met de zorgverzekeraar, het personeel en andere zorgaanbieders als aandeelhouder. De IJsselmeerziekenhuizen en het St. Jans Gasthuis in Weert zoeken kapitaalversterking bij een private aandeelhouder net als het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam heeft gedaan. En Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer heeft zijn hele nieuwbouwsom van 66 miljoen kunnen lenen bij de Rabobank omdat het de risico’s tijdens de bouw heeft neergelegd bij de aannemer. Een steenworp verderop komt een privaat oncologisch ziekenhuis dat 200 miljoen euro kost. Instellingen kunnen het zelf. (Zorgvisie – Eric Bassant)

2 REACTIES

  1. De Overheid/de NL Politiek heeft de marktwerking afgeroepen in NL.Laat de RvB v.Ziekenhuizen en de Markt zijn werk doen.Het selecteert zich zelf.De Goede Managers overleven.Kijk eens in de Scandinavische Landen ; Duitsland( Rhon-klinieken);VS;etc..Waarom kan het daar wel?

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Eric,
    Staatssteun aan de zorg! Maar ben jij niet van mening dat de overheid eerder moest reageren. Knap van NZa om zo te werk te gaan. Ik vind het jammer en niet passend ten opzichte van instellingen die geen extra steun krijgen omdat ze het altijd goed hebben gedaan.
    Ik hoop dat staatssteun voor de thuiszorg instellingen ook zal komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.