Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Te laat?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De salarissen van zorgbestuurders blijven stijgen, de politieke en maatschappelijke commotie ten spijt. De Tweede Kamer begint zijn geduld te verliezen.
Te laat?

Het zelfregulerend vermogen waarover de sector zegt te beschikken om de salarissen van zorgbestuurders te matigen, heeft zich nog niet duidelijk geopenbaard. Bij de invoering van de marktwerking begonnen zorgbestuurders zich aan het bedrijfsleven te spiegelen. Een goede bestuurder kost geld, was het idee. Met het klimmen van de salarissen nam ook de verontwaardiging in het publieke debat toe. Onder deze druk kwamen de verenigingen van toezichthouders, NVTZ, en de vereniging van bestuurders in de zorg, NVZD, in 2009 met een belonings­code. Het idee was dat bestuurders maximaal de balkenendenorm mochten verdienen en slechts bij hoge uitzondering tot dertig procent meer. Dat zou alleen mogen gelden voor de bestuurders van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Bijzondere marktomstandigheden

In een nieuw voorstel hebben de NVZD en NVTZ de salariscode enigszins opgerekt. Een bedrag van rond de balkenendenorm is richtlijn. Een bestuurder mag daar maximaal dertig procent bovenop gaan verdienen als er sprake is van ‘bijzondere marktomstandigheden’. Wat deze omstandigheden precies zijn, is nog onduidelijk. Wel aannemelijk is dat het aantal bestuurders dat hiermee uitkomt op een salaris van rond de 243.000 euro beduidend meer zal zijn dan twee. Raden van toezicht mogen zelfs verder gaan dan dertig procent, maar moeten dan wel een onafhankelijke toetsingscommissie van NVZD en NVTZ weten te overtuigen. Sommige mensen zeggen dat de slager op deze manier zijn eigen vlees keurt. Daar zit wat in: veel bestuurders zijn zelf weer toezichthouder in een andere zorginstelling.

Externe voorzitter

Positief is wel dat de toetsingscommissie een externe, onafhankelijke, voorzitter moet krijgen. Het is de vraag of het voorstel nog op tijd komt. De Tweede Kamer is aan het eind van zijn geduld. De oppositie wil de balkenendenorm als maximum en vindt vermoedelijk de PVV aan haar zijde. Agema zou zich bijzonder ongeloofwaardig maken als ze nu ineens de grootverdienende zorgbestuurders tegemoetkomt. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer

Weblog Carina van Aartsen

1 REACTIE

  1. Wie betaalt de NVZD en de NVTZ ook al weer? Nee, dit is een tandeloze tijger. Het is een nieuwe procedure die doet vermoeden dat er iets zal gebeuren en daardoor juist dient om de status quo te handhaven. Het idee dat de vereniging van BESTUURDERS in de zorg, zelf een effectieve manier bedenkt om de beloningen van haar leden te reduceren is voor mij ondenkbaar. Of ben ik nu cynisch?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.