Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Thuiszorg fraude

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De FIOD heeft beslag laten leggen op de villa van Bart V., oud-topman van thuiszorgorganisatie Icare. Hij wordt verdacht van een miljoenenfraude. Wie denkt dat fraude in de zorg niet voorkomt omdat de innerlijke drive om de medemens te helpen hier overheerst, is van een koude kermis thuisgekomen.
Thuiszorg fraude

Een paar weken geleden werd de thuiszorg al opgeschrikt door de fraude met persoonsvolgende budgetten van de islamitische thuiszorgorganisatie U en Zo.In de gezondheidszorg gaat zestig miljard euro om. Het is naïef te veronderstellen dat daar geen fraude voorkomt. Geef mensen de vrijheid en er wordt misbruik van gemaakt. Wat te denken van commerciële thuiszorginstellingen die fungeren als uitzendbureau voor verpleegkundigen en verzorgenden? Die betalen aan loonkosten ongeveer de helft van het tarief dat ze ontvangen. Menig beursgenoteerde onderneming zou jaloers zijn op een winstmarge van circa vijftig procent. Misschien valt hun gedrag binnen de regelgeving, maar dik geld verdienen met publieke middelen kan ethisch niet door de beugel.

Niet alleen de thuiszorg heeft te maken met fraude. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deed vorige week een inval bij het st. Lucas ziekenhuis in Winschoten. De NZa vermoedt dat als patiënten een paar uur moesten wachten in het ziekenhuis, die tijd werd gedeclareerd als een opname. Op die manier zou het ziekenhuis meer geld hebben gevangen.

In een branche waarin instellingen moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, is het logisch dat grenzen worden opgezocht en soms overschreden. Het is aan de toezichthouders om scherp op te treden tegen misbruik. Welnu, aan toezicht is geen gebrek in de zorg. Zorginstellingen klagen steen en been over een verantwoordingsplicht. Zorgautoriteit, mededingingsautoriteit, zorgverzekeraars, Bouwcollege, inspectie en gemeenten vormen allemaal instanties waaraan zorgaanbieders verantwoording moeten afleggen. Maar wat hebben we aan al die toezichthouders als ze miljoenen euro’s onder hun neus weg laten lekken? (Zorgvisie – Bart Kiers)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik vind hetheel,heel erg dat je directeuren of topmannen niet meer kunt vertrouwen!!!
    Ze verdienen al goed geld en nog een ander of overheid belazeren, daar krijgen wij de gewone eerlijke burger de rekening van gepresenteerd. En die mensen die afhankelijk zijn van zorg en hulp.Hier moet je terugbetaling of beslag legging eigen huis heel normaal vinden. Als je deze mensen niet meer kunt vertrouwen waar gaat dat dan naar toe????Moeten wij dan nog meer belasting betalen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.