Verzorgenden zijn prima in staat om de gangbare handelingen te verrichten, maar zij zijn er niet voor opgeleid om te anticiperen op onverwachte ontwikkelingen bij aandoeningen. Als er bijvoorbeeld complicaties bij wondverzorging optreden die in een later stadium moeten worden hersteld, dan ben je uiteindelijk duurder uit.
Uitkleden
Het uitkleden van hun beroep leidt daarnaast tot grote onvrede bij verpleegkundigen. Ze kunnen hun werk niet meer uitvoeren zoals ze dat hebben geleerd. Geen wonder dat zij de zorg de rug toekeren.
Bizar
Het levert ook bizarre situaties op bij cliënten. Die krijgen steeds meer verschillende thuiszorgwerkers over de vloer. Een verzorgende voor een wasbeurt, een verpleegkundige die een infuus inprikt. Een verzorgende volstaat voor het inlopen van het infuus. De verpleegkundige moet wel weer langskomen om het infuus af te koppelen.
AWBZ vastgelopen
De inzet van veel personeel levert de nodige extra reistijd op. Bovendien is er steeds meer planning en organisatie nodig om de zorg te leveren. Om die overhead te kunnen betalen, moeten thuiszorgorganisaties een zo groot mogelijk zorgvolume leveren. Daardoor rijzen de kosten de pan uit. Dat noodzaakt VWS weer tot ingrijpen. De AWBZ lijkt vastgelopen.
Buurtzorg Nederland
Dat het anders kan, bewijst Buurtzorg Nederland. Met minder personeel behaalt de jonge thuiszorgorganisatie dertig procent doelmatigheidswinst. Het geheim is de inzet van zelfsturende teams die volledig uit verpleegkundigen bestaan. Ze indiceren zelf, plannen zelf en roosteren zelf. Een thuiszorgorganisatie zonder managers, planners en een minimale administratieve ondersteuning. Verpleegkundigen doen hun werk weer met plezier, omdat ze hun vak naar eigen professionele inzicht kunnen uitoefenen. De thuiszorg is rijp voor een revolutie à la Buurtzorg Nederland.
Reactie (1)
Gerda de Graaf, wijkziekenverzorgende
“Al 26 jaar werk ik als wijkziekenverzorgende. Weliswaar bij een thuiszorgorganisatie. Al veertien jaar is daar op een vergelijkbare manier gewerkt als bij Buurtzorg Nederland. Dit alles tot grote tevredenheid van werkers en cliënten.”
Reactie (2)
Paula Velders
“Het is inderdaad heel erg dat er steeds te laag geïndiceerd wordt door het CIZ, met alle gevolgen van dien, waardoor de zorg toch weer duurder wordt. Soms hebben cliënten langer zorg nodig dan nodig zou zijn geweest als er adequater was geïndiceerd. Wij proberen het probleem van te lage indicaties op te lossen door de persoonlijke verzorging (PV) op te hogen naar PV-speciaal en zo wel verpleegkundigen in te zetten die in één keer alles bij de cliënt kunnen doen.
Wat betreft het indiceren dat Buurtzorg Nederland doet, vraag ik me alleen af of zij voor de bovengenoemde handelingen wel PV kunnen indiceren, want de overheid geeft de richtlijnen aan. Of maken ze ook gebruik van de mogelijkheid tot ophoging?”