Dat beeld rijst op uit de jongste begroting van VWS. De zorguitgaven zijn veel hoger dan de inkomsten. In 2011 wordt dat deels rechtgezet met flinke verhogingen van de ziektekostenpremies, het eigen risico en de eigen betalingen. In feite wordt de burger gespaard want de AWBZ-premie zou eigenlijk ook omhoog moeten. De AWBZ-kas heeft namelijk een tekort van circa 11,6 miljard euro.
Premiestijging
Als dat in één keer moet worden weggewerkt zou de premie eenmalig stijgen van ruim 12 naar ruim 18 procent. Tegelijkertijd worden volgend jaar de uitgaven afgeknepen. Het mes gaat in het ziekenhuisbudget, de specialisteninkomens, de zelfstandige behandelcentra en de persoonsgebonden budgetten.
Niet zonder risico
Resterende bezuinigingen worden bij elkaar gesprokkeld door bedragen in te boeken voor meer doelmatigheid bij de inkoop van AWBZ-zorg, veiliger werken in ziekenhuizen en een aantal pakketmaatregelen. Wie het geheel overziet, komt tot de conclusie dat aan de uitgavenkant alle openeinderegelingen worden dichtgeschroeid. Dit is niet zonder risico. Op deze manier verdwijnt de ruimte voor ondernemerschap. De zelfstandige behandelcentra bijvoorbeeld hebben de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt. Zij leveren doorgaans een goede kwaliteit tegen een scherpe prijs. Ze introduceren nieuwe behandelconcepten en zetten daarmee de gevestigde orde onder druk. Ook juridisch zijn er risico’s. Zo heeft de rechter al een streep gehaald door de ingeplande 550 miljoen euro korting bij de ziekenhuizen.
Drastisch verbouwen
De opvolger van Klink kan drastisch verbouwen met behulp van beleid dat al in gang is gezet. In 2012 moet de zogenoemde macronacalculatie van de zorgverzekeraars worden afgeschaft zodat ze echt risico gaan lopen. Andere bouwstenen zijn ketenzorg en een nieuw financieringssys¬teem voor ziekenhuizen. Grootste uitdaging is het repareren van het lekkende dak van de AWBZ. (Zorgvisie – Eric Bassant)
Lees meer:
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.